Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

HIV-test på halvtimen

Som første i Norden tilbyr Olafiaklinikken i Oslo HIV-test med svar på en halvtime. Jeg ventet i 30 nervepirrende minutter - fra blodet ble sugd ut av årene til HIV-stripsen lå der og lyste rosa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

30 minutter er nok! Hvordan kan folk vente i opp til 14 dager med å få svaret mens livet deres henger i en tynn tråd? Ryggen blir klam nok på en halv time.

- Ventetida kan falle tungt for mange. Det er rett og slett mange som ikke orker å vente på resultatet og derfor lar være å ta HIV-testen. Derfor tror vi mørketallet på folk som burde ha testet seg er stort, nikker avdelingsoverlege Harald Moi ved Olafiaklinikken.

Og det skjønner Dagbladets utsendte godt. Etter at sykepleier Kjersti Tosterud har spurt grundig om når jeg sist hadde sex, hvilken type sex, sex med hvem og om han var utlending, finner hun fram sprøytespissen.

Klokka 10.10

- Den var tjukk, flirer jeg nervøst.

- Mange er forferdelig nervøse når de kommer hit. Å vente på resultatet kan være en grusom tid for mange, forsikrer sykepleier Kjersti Tosterud.

Klokka 10.20

Så blir venterommet akkurat så trykkende som et rom kan bli når du oppholder deg der mens framtida pendler i et reagensrør mellom hendene på en bioingeniør. For etter at blodet er i boks, overtar bioingeniør Nina Jonasson, som sentrifugerer blodet. Deretter skal femti milliondels liter serum fra blodet mitt over på HIV-stripsen. Det er nok til å fortelle en avgjørende sannhet om framtida.

Klokka 10.25

I 15 minutter venter vi på resultatet.

- Hvis prøven er positiv, ser jeg det nesten med en gang. Noen få ganger har jeg funnet positive prøver, og da banker hjertet mitt skikkelig. Jeg har respekt for sykdommen - vi vet jo så mye om hva den kan gjøre, sier Nina.

Overlege Moi håper at en rask og sikker test skal få flere til å ta den. Han ønsker å finne personer som er smittet uten å vite om det. 1200 personer har allerede vært innom på en spesiell ordning - de fleste kom fordi testen gikk raskt. For sikkerhets skyld blir også en test sendt laboratoriet på Ullevål og sjekket på vanlig måte. Prøveordningen setter i gang neste uke.

I fjor brettet 100000 nordmenn opp ermet for en HIV-test. 100 av dem hadde HIV. De fleste kom fordi de har vært i risikosonen: menn som har sex med menn, sprøytenarkomane, personer fra land med høy forekomst av HIV og folk som har hatt ubeskyttet sex med disse.

Klokka 10.40

En fin rosa stripe. Jeg er frisk. Ventetida er over. Fjorten dager til å vente? Det vet jeg ikke om jeg hadde orket.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media