Hiv-tester deg på bakrommet

Gjør-det-selv-HIV-test i Trondheim. Myndighetene reagerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det er et nytt firma som har etablert seg i Trondheim som får helsemyndighetene til å reagere. Helsesjekken hevder de kan gi svar på om du er HIV-positiv i løpet av et kvarter, melder Adressa.

Raskt

- Du stikker hull på fingeren, har en bloddråpe i denne kassetten, hvor et serum blandes med blodet, og antistoffer måles. Etter et kvarter kommer utslaget, sier daglig leder Knut Dahle til avisa.

Han sier at det ikke kreves noe slags form for kompetanse for å ta slike tester, og at de dessuten kan bestilles på nettet. På senteret jobber en ekspeditør og en biopat sammen med den daglige lederen.

Dahle forteller at de daglig får besøk av folk som ønsker å teste seg selv for HIV, og mener dette er fordi Helsesjekken ikke arkiverer noen og at dette er en diskret måte å gjøre det på.

- Denne testen er fullt ut godkjent andre steder, og grunnen til at det tar kort tid i forhold til sykehuset er at vi ikke har noe byråkrati. Den oppgis med en sensitivitet på 99 prosent. Det betyr at i de situasjonene hvor du har en normal antistoffproduksjon i kroppen, vil den slå ut positivt hvis du er smittet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.