Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hiv-tester deg på bakrommet

Gjør-det-selv-HIV-test i Trondheim. Myndighetene reagerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er et nytt firma som har etablert seg i Trondheim som får helsemyndighetene til å reagere. Helsesjekken hevder de kan gi svar på om du er HIV-positiv i løpet av et kvarter, melder Adressa.

Raskt

- Du stikker hull på fingeren, har en bloddråpe i denne kassetten, hvor et serum blandes med blodet, og antistoffer måles. Etter et kvarter kommer utslaget, sier daglig leder Knut Dahle til avisa.

Han sier at det ikke kreves noe slags form for kompetanse for å ta slike tester, og at de dessuten kan bestilles på nettet. På senteret jobber en ekspeditør og en biopat sammen med den daglige lederen.

Dahle forteller at de daglig får besøk av folk som ønsker å teste seg selv for HIV, og mener dette er fordi Helsesjekken ikke arkiverer noen og at dette er en diskret måte å gjøre det på.

- Denne testen er fullt ut godkjent andre steder, og grunnen til at det tar kort tid i forhold til sykehuset er at vi ikke har noe byråkrati. Den oppgis med en sensitivitet på 99 prosent. Det betyr at i de situasjonene hvor du har en normal antistoffproduksjon i kroppen, vil den slå ut positivt hvis du er smittet.

Ingen positive

Dahle har så langt ikke fått høre om kunder hos ham som har fått positivt utslag på HIV-testen. Han sier det er lurt å ta en test til om utslaget er positivt.

- Vi fører ikke noen dialog med kundene med mindre de tar kontakt med oss. Og ønsker de råd og veiledning, så har vi det klart.

Rådet Helsesjekken eventuelt vil gi er å kontakte helsevesenet.

- Dette er et tilbud til engstelige folk som har et behov for å få dette avklart. De er mentalt forberedt på at de kan teste positivt. Det blir jo bare en saklig informasjon, og det tåler de.

Reagerer

Etter at kvakksalverloven forsvant, trenger man ikke godkjenning for å drive med slike tester, så lenge det ikke jobber godkjent helsepersonell der testene tilbys.

- Jeg mener dette viser et hull i lovgivningen som må tettes, sier kommunelege Helge Garåsen i Trondheim. Han mener at hiv-testing utenfor helsevesenet ikke er ulovlig, men uforsvarlig.

<B>IKKE SOM HOS LEGEN:</B> Gjør-det-selv-testen kan du ta på noen minutter hos det nye firmaet, og du slipper å snakke med noen. Helsemyndighetene er kritiske.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media