- Hiv ut tavla!

HÅ på Jæren (Dagbladet): - Hiv ut tavla fra skolerommet, og få 10000 kroner i premie fra skolesjefen! Elevene jubler, noen lærere griner på nesa, mens mange foreldre rister sjokkert på hodet over skolerevolusjonen på Jæren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skolesjef Olav Lindal mener tavla hører hjemme i gårsdagens skole.

- Tavla misbrukes, og da blir den en gapestokk. Hvor mange elever har ikke blitt krenket og ydmyket foran klassen? Mange har sine såreste minner fra leksehøring foran tavla, mener skolesjefen i Hå kommune.

Mange skoleklasser har fulgt oppfordringen, og innkassert 10000 kroner til andre læremidler. På Høyland skole fant de ut at tavla egnet seg utmerket som springbrett for sykkelhopping.

- Tull med tavle

- Bare tull med tavle, roper elevene i 6. klasse. Her har de også fleksitid, elevene kan komme så tidlig som 7.30 og skolen er åpen til 15.30. Så kan de avspasere oppspart skoletid.

Men det er tavlenes skjebne som nå opptar mange foreldre og lærere. Opprørte foreldre har ringt og krevd at tavlene må komme opp igjen, en skikkelig skole må ha tavle.

- Slik var det før, og det ble da dugandes folk av oss, kom ikke og si noe annet. Skolen må ha disiplin, ikke sy puter under armene på den bortskjemte ungdommen, klager enkelte jærbønder.

Selveste ordfører Gunnar Siqveland, gammel lærer, viser til sin erfaring og foklarer at tavla er et fantastisk hjelpemiddel.

Men skolesjef Lindal mener han har Stortinget i ryggen og lar seg ikke målbinde:

- Undervisningen skal tilpasses hver enkelt elev. I en 7. klasse kan elevene ha modenhet og ferdigheter som spenner fra 2. til 10. klasse. Da nytter det ikke å dosere ved kateter og tavle, både de flinkeste og de dårligste faller ut, framholder Lindal.

Politisk oppvask

Nå blir det likevel en politisk oppvask om tavlefjerningen i Hå. Mange synes det er for dramatisk å vrake en nærmest hellig institusjon i skolestua, så kjapt og brutalt.

Elever og lærere på Høyland skole trives i hvert fall godt med de store tavlene som lekeapparat ute eller stuet bort på sløydrommet.

Skolesjef Olav Lindal avviser muntert at det er egne traumatiske opplevelser foran tavla som ligger bak hans engasjement for en annerledes skole.

- Jeg var en av de såkalt skoleflinke. Jeg ble vist fram foran tavla. Slik skulle ting gjøres! Det var også fryktelig. Skolen må verne om forskjeller. Pensum er ikke lenger hellig. Læreren skal veilede og tilrettelegge. Vi må skape kvalitet for alle, og kvalitet kan du ikke kjøpe for penger, sier en engasjert skolesjef.