Hiv-vaksine økte risiko for aids

Forskere mister motet etter feilslått prosjekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter en undersøkelse blant britiske aidsforskere skriver The Independent i dag at de fleste innen feltet er mer pessimistiske enn noen gang. Etter nok et vaksineprosjekt med negativt utfall, har mange mistet troen på at man vil finne en vaksine mot hiv-viruset i nærmeste framtid.

Nesten to tredeler av de spurte mener det vil ta minst ti år før man finner en vaksine. Flere mener det vil ta over 20 år, og et lite mindretall mener verden aldri vil få en vaksine mot epidemien. 

Stig Frøland, professor og overlege ved Rikshospitalet, er ikke overrasket.

- Dette feltet har vært som en berg- og dalbane i 20 år, fordi vi ikke vet nok om viruset. Vi har perioder med optimisme, så nedgangstider. Jeg sier det jeg har sagt i 20 år, at det ikke på noen måte er sikkert at vi noen gang får en vaksine, sier Frøland til Dagbladet.no.

- Må tilbake til start

Og selv om han på ingen måte ønsker at søket etter en vaksine skal stanse, støtter Frøland påstandene som fremlegges i The Independent, om at forskningen nå bør få en annen fokus.

- Jeg syns ikke man skal gi opp, men det er klart at store vaksineprosjekter er enormt ressurskrevende. Man bør flytte ressurser til grunnforskningen, sier Frøland.

- Man har ikke gjort nok for å forstå selve viruset. Man har begynt i feil ende, og har forsøkt å finne en vaksine mot noe en ikke helt forstår. Viruset angriper immunforsvarets egne celler, men immunsystemet har mange ulike armer, og vi vet ikke hvilke armer som er de viktigste for å beskytte oss mot hiv, sier Frøland.

PESSIMISME: Etter nok et mislykket vaksineprosjekt tviler forskere i AIDS-feltet på en snarlig løsning. Foto: Lise Åserud / SCANPIX POOL
PESSIMISME: Etter nok et mislykket vaksineprosjekt tviler forskere i AIDS-feltet på en snarlig løsning. Foto: Lise Åserud / SCANPIX POOL Vis mer

Vaksine økte risiko

Independents egen undersøkelse blant britiske aidsforskere viser at over 80 prosent mener det er på tide å endre fokus.

Dette etter at det omtalte vaksineprosjektet til legemiddelfirmaet Merck ble avsluttet da det viste seg at vaksinen faktisk kan ha økt risikoen for å utvikle aids.

- Det kan være direkte farlig å stimulere enkelte områder av immunforsvaret, fordi man kan ende opp med å styrke viruset. Man må derfor øke kunnskapen om hvordan immunsystemet vårt angriper hiv-viruset og hvordan hiv påvirker immunsystemet vårt. Det er fortsatt hvite flekker på kartet, sier Frøland.

Hiv-vaksine økte risiko for aids
ØNSKER SKIFTE: Stig Frøland, professor og overlege ved Rikshospitalet, ønsker seg et skifte i AIDS-forskningen.