Hivsmittet dømt

To kvinner ble sviktet og ført bak lyset av samme mann. Han var kjæreste med hver av dem i to år, uten å si at han var hivsmittet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Nå er den 51 år gamle mannen dømt til ett år og fire måneders fengsel for å ha utsatt de to kvinnene på 42 og 47 år for smittefare. Trondheim tingrett har i tillegg dømt mannen til å betale kvinnene 70000 kroner hver i oppreisningserstatning.

Tillitsbrudd

Retten beskriver tiltaltes handlinger som et betydelig tillitsbrudd overfor ekskjærestene.

Ingen av kvinnene ble smittet, men ifølge dommen var farepotensialet betydelig, og tiltalte utsatte sine samboere «for fare for smitte av en livsfarlig sykdom, som krever oppfølging med medisiner livet ut».

I skjerpende retning har retten lagt vekt på at tiltaltes handlinger er begått forsettlig. Det dreier seg om jevnlige ubeskyttede samleier med begge kvinnene.

- Hadde jeg visst at han var hivpositiv, hadde jeg flyttet ut på dagen, forteller den 42 år gamle kvinnen som var tiltaltes samboer fra våren 1998 til sommeren 2000.

- Det ville vært helt uaktuelt å innlede noe forhold til ham hvis jeg hadde visst at han var hivpositiv, sier den 47 år gamle kvinnen, som var tiltaltes samboer fra september 2000 til desember 2002. Det var sistnevnte som ved en tilfeldighet fikk vite at mannen hun var forlovet med, hadde den alvorlige smitten.

Trafikkulykke

Tiltalte fikk hiv da han ble tilført blod etter en trafikkulykke i Afrika i 1997. Han erkjente i retten at han ikke noen gang sa rett ut til kvinnene at han har hiv, men nektet likevel straffskyld.

- Jeg fortalte at jeg hadde en «immunsviktforsvarssykdom», og mener de burde ha forstått hva det dreide seg om. Jeg synes det er et forklarende uttrykk, og ikke så brutalt som ordet «hiv», forklarte tiltalte. Han tok betenkningstid da han fikk forkynt dommen i går formiddag.