Hizbollah anklages for kupp

Regjeringsvennlige kilder sier hæren virker lammet. Situasjonen tilspisses, nordmenn evakuert fra Beirut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Dette væpnede og blodige kuppet som er i gang, har som mål å tilbakeføre Libanon til Syria og gi Iran tilgang til Middelhavet, lyder en erklæring fra den libanesiske regjeringskoalisjonen ifølge Reuters.

Erklæringen ble opplest av den kristne lederen Samir Geagea.

Beirut er nå på bristepunktet, og flere land, deriblant Norge, fraråder sine borgere å dra til Libanon. To norske Røde Kors-delegater ble i dag evakuert, og UD jobber med å få oversikt over norske borgere i landet.

Foreløpig er det ikke aktuelt med en evakuering av nordmenn i UD-regi.

- Vi oppfordrer dem til å holde seg innendørs og holde seg orientert om utviklingen, sier kommunikasjonsrådgiver Tor-Henrik Andersen til NTB.

La ned våpnene

Regjeringssoldater har overgitt seg og lagt ned våpnene, og den Syria- og Iran-støttede Hizbollah-geriljaen har i dag tatt kontroll over den vestlige delen av hovestaden Beirut, melder CNN.

Hizbollah-soldatene har gått fra kontor til kontor til grupper som støtter Libanons vaklende regjering for å få soldatene der til å overgi seg.

TAR OVER: Hizbollah-soldater tok seg i dag inn på kontorene til grupper som støtter den libanesiske regjeringen, blant annet dette kontoret tilhørende Future Movement i Beirut. Foto: EPA/SCANPIX
TAR OVER: Hizbollah-soldater tok seg i dag inn på kontorene til grupper som støtter den libanesiske regjeringen, blant annet dette kontoret tilhørende Future Movement i Beirut. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Det er kun én muslimsk bydel der Hizbollah ikke har kontroll, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Men her pågår det forhandlinger for å få de sunnimuslimske gruppene til å legge ned våpnene, sier kilden, som vil være anonym, skriver NTB.


- Tror det er et kupp

Leder for en av de mektigste druserklanene og det sosialistiske partiet som støtter regjeringen, Walid Jumblatt, sier:

- Jeg tror det er et kupp. Den libanesiske hæren er totalt lammet, sier Jumblatt på telefon til CNN.

Med minkende motstand fra regjeringssoldatene har kampene i Beirut avtatt i løpet av dagen. Minst 11 er drept og 44 skadd siden kampene brøt onsdag, ifølge libanesiske sikkerhetskilder.


Vekker minner fra borgerkrigen

Lyden av artilleri og panservernraketter har brakt tilbake minnene om den 15 år lange borgerkrigen, som krevde 150 000 menneskeliv. Nå er frykten stor for at landet igjen skal kastes ut i en blodig borgerkrig.

Hizbollah anklages for kupp

Blant ofrene denne uka er en kvinne og hennes 30 år gamle sønn, som ble drept da de forsøkte å flykte fra Ras al-Nabae, et sammensatt sunni-sjiamuslimsk distrikt og åstedet for de verste kampene.

- De prøvde bare å flykte opp i fjellene. I stedet kom de til sykehuset døde, sier en slektning av de døde til nyhetsbyrået Reuters.

I morgentimene i dag tok Hizbollah kontroll over den provestlige TV-stasjonen Future News, eid av sunnileder og flertallsleder i parlamentet Saad Hariri. Han er sønn av den tidligere statsministeren Rafik Hariri, som ble drept i et attentat i 2005.

I løpet av natta hadde Hizbollah satt fyr på og omringet lokalene til den provestlige avisa al-Mustaqbal, også den eid av Hariri-familien.

Verken Saad Hariri eller Jumblatt kunne forlate hjemmene sine i dag på grunn stridighetene, mens det antas at statsminister Fuad Siniora holdt seg på sitt kontor i det sentrale Beirut.

Mange mistenker den syriske regjeringen for å stå bak drapet på Rafik Hariri, som var en markant motstander av Syrias tilstedeværelse i Libanon.


- Krigserklæring

Den spente situasjonen i Libanon skyldes at regjeringen tirsdag denne uken vedtok å avvikle og gå til rettslige skritt mot Hizbollahs telenettverk. Regjeringen mener telenettverket er en trussel mot landets sikkerhet.

I tillegg vedtok regjeringen å sparke sikkerhetssjef Wafiq Shukeir ved den internasjonale flyplassen i Beirut, under mistanke om at han har forbindelser til Hizbollah.

Disse tiltakene ble av Hizbollah og deres leder Hassan Nasrullah oppfattet som en krigserklæring.

Syria- og Iran-støttede Hizbollah har drevet en 17 måneder langt kampanje mot Fuad Sinioras anti-syriske regjering.

Den USA-støttede regjeringen har bare et knapt flertall i parlamentet, der blokkene ikke har klart å bli enige om å velge ny president, tross gjentatte forsøk.