Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hizbollah går imot terror

Sjeik Nabil Kaouk, den politiske og militære lederen for Hizbollah i Sør-Libanon, sier at de ikke aksepterer aksjoner der det brukes bomber mot sivile, og at de tar avstand fra terroraksjonen mot USA 11. september 2001.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TYR (Dagbladet): - Påstandene om at vi samarbeider med al-Qaida er rent amerikansk oppspinn. Det er stor forskjell på Osama bin Laden og oss, sier sjeik Kaouk.

Den sjiamuslimske fundamentalistgruppa Hizbollah står høyt på USAs liste over fiender i Midtøsten, og amerikanerne har lagt stort press på Syria og Libanon for å få organisasjonen forbudt. Men Hizbollah lever videre og framstår som langt mer moderat enn før.

Forhatt gruppe

Da Hizbollah på 1980-tallet tok vestlige gisler i Libanon, ble gruppa forhatt over store deler av verden. Men organisasjonen har først og fremst drevet motstandskamp mot den israelske okkupasjonen av Sør-Libanon. Da Israel trakk seg ut for tre år siden, var det ikke minst på grunn av Hizbollah.

Fremdeles har israelerne kontroll over et område på 25 kvadratkilometer i det sørøstlige Libanon, kalt Shebaa Farms.

- Vi fortsetter vår kamp inntil dette området er blitt frigjort, sier sjeik Kaouk i et eksklusivt intervju med Dagbladet i byen Tyr.

Så lenge problemene med Israel ikke er løst, lar libanesiske myndigheter Hizbollah få operere som den viktigste militære maktfaktoren i Sør-Libanon. Det har gruppa gjort siden israelerne trakk seg ut.

- Det er ikke Hizbollah som lager bråk. Det gjør israelerne gjennom sin terror mot Libanon og sin okkupasjon av Golanhøydene, sier sjeik Kaouk.

Da israelerne trakk seg ut av Sør-Libanon i 2000, var det stor nervøsitet blant den kristne delen av befolkningen i området. De kristne landsbyene får stort sett holde på med sitt.

- Vi tenker islamsk, men godtar også de andre religionene, sier sjeik Kaouk.

Tror på koalisjon

Etter USAs krig mot Irak tror sjeik Kaouk på en større koalisjon av land i Midtøsten som vil gå imot USA. Nylig var Irans president Mohammad Khatami i Libanon, der 50000 hørte ham tale på byens største fotballstadion.

- Khatamis besøk var en gave og viser at iranerne støtter oss på alle måter. Det var viktig at besøket kom samtidig med de amerikanske truslene mot oss, sier sjeik Kaouk, som ser for seg en framtidig allianse mellom Libanon, Syria, Iran og Palestina.

- Saddam Hussein var en diktator og en kriminell som undertrykte og drepte sine egne. Men det er det irakiske folket og ikke USA som bestemmer landets framtid, sier sjeiken. Han har følgende kommentar til en nyhetsmelding om at Hizbollah skal åpne kontor i Bagdad:

- Det er ikke sant. Amerikanerne får mareritt bare de tenker på oss. Vi har ingen planer om å delta i noen krig i Irak for å kaste amerikanerne ut. Vår militære rolle er i Sør-Libanon.

Tar avstand fra terror

Den stillfarne, men bestemte Hizbollah-lederen sier han tar avstand fra terrorbombene i Saudi-Arabia og Marokko nylig.

- Vi aksepterer ikke aksjoner der det brukes bomber mot sivile. Vi tar også helt avstand fra det som skjedde i USA 11. september 2001. Det er forbudt å drepe sivile. Men også USA oppfører seg som en terrororganisasjon, sier sjeik Kaouk.

- USA burde stått i Guinness Rekordbok. I Hiroshima og Nagasaki drepte de flere hundretusener av mennesker i løpet av ett minutt. For noen år siden hadde Hizbollah som mål å frigjøre Jerusalem, som araberne kaller Al-Quds. Nå er tonen en litt annen.

- Byen bør en gang komme på palestinske hender og bli møtested for alle muslimer i verden. Vi støtter frigjøringen av Al-Quds, men det må skje gjennom det islamske fellesskapet, umma, sier sjeik Kaouk, som ikke tar avstand fra palestinske selvmordsaksjoner og drap på israelske sivile.

- Tenk på hvor forferdelig palestinerne har det. Hvorfor spør ikke verden seg om hvorfor en palestiner sprenger seg sjøl i lufta? sier sjeik Kaouk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media