Hizbollah har tatt kontroll over store deler av Beirut

Frykter Libanon er på randen av borgerkrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For tredje dag på rad fortsatte de harde kampene mellom Hizbollah-geriljaen og regjeringssoldatene i Libanon.

I løpet av natten hørtes spredt skyting og rakettnedslag i hovedstaden. Utover i morgentimene økte både skuddvekslingene og eksplosjonene.

Den israelske avisa Haaretz skriver at Hizbollah har tatt kontroll over store deler av hovedstaden Beirut, inkludert den provestlige TV-stasjonen Future News. Hizbollah-soldater skal også ha omringet den provestlige avisa al-Mustaqbal, også den eid av sunnileder i parlamentet, Saad Hariri.

Panservernraketter ble også skutt mot Hariris tungt bevoktede bolig vest i Beirut.

Ifølge sikkerhetsstyrker er 10 drept og over 20 skadd i de harde kampene.

Frykten er nå at det ikke er noen vei utenom en ny borgerkrig i Libanon.

Stengte Hizbollah-nettverk

Den spente situasjonen i Libanon skyldes at regjeringen tirsdag denne uken vedtok å avvikle og gå til rettslige skritt mot Hizbollahs telenettverk. Regjeringen mener telenettverket er en trussel mot landets sikkerhet.

I tillegg vedtok regjeringen å sparke sikkerhetssjef Wafiq Shukeir ved den internasjonale flyplassen i Beirut, under mistanke om at han har forbindelser til Hizbollah.

Siden onsdag har Hizbollah-soldater blokkert veiene inn til flyplassen i protest mot vedtaket.

- Flyplassen blir omgjort til en base for CIA, FBI og Mossad. Det kan vi ikke tolerere, sa Hizbollah-leder Hassan Nasrallah i går, ifølge den libanesiske avisa The Daily Star.

Under en videosendt pressekonferanse gjorde Nasrallah det klart at hans tilhengere er klare til å forsvare seg mot det de oppfatter som en krigserklæring fra Fuad Sinioras regjering.

- Vi har rett til å konfrontere de som starter en krig med oss ved å forsvare våre rettigheter og våre våpen, sa Nasrallah.

- Redde Libanon fra helvete

Kort tid etter Nasrallahs pressekonferanse kom sunnileder og flertallsleder i parlamentet, Saad Hariri, på banen. Han mente Hizbollah hadde «misforstått», og ba om at de trekker sine soldater bort fra gatene.

- For å redde Libanon fra helvete, sa Hariri.

Hariri, sønn av den tidligere statsministeren Rafik Hariri som ble drept, gjentok også forslaget om å stenge Hizbollahs telenettverk, men antydet at den endelige avgjørelsen ville bli fattet av hæren.

Hizbollah mener at telenettverket var en avgjørende del av organisasjonens militære struktur under den 34 dager lange krigen mot Israel sommeren 2006.

Borgerkrigsfrykt

Kampene de siste dagene legger ytterligere press på Libanons hardt prøvede regjering.

Den USA-støttede regjeringen har bare et knapt flertall i parlamentet, der de to blokkene ikke har klart å bli enige om å velge ny president, tross gjentatte forsøk.

Frykten er at Libanon på nytt skal bli kastet ut i en borgerkrig.

Den forrige borgerkrigen varte i 15 år, fra 1975 til 1990. Den tok livet av om lag 150 000 libanesere og la store deler av hovedstaden Beirut i ruiner.