- Hizbollah hyret somaliske leiesoldater i krigen mot Israel

Fikk god lønn og avanserte våpen som takk. Og det hviskes om iransk kjøp av somalisk uran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Ryktene om at utenlandske islamister har tette bånd til de Mogadishu-baserte islamistene, Union for Islamic Courts (UIC), er gang på gang blitt kontant avvist.

En FN-rapport som nyhetsbyrået Reuters har fått en kopi av, tegner imidlertid et klart bilde av de somaliske islamistene og deres forbindelser til grupperinger i utlandet.

- Iran ville bytte uran mot våpen

• Ifølge FN-rapporten skal rundt 720 somaliske islamister med kamperfaring, som var spesielt utvalgt av Adan Hashi Farah «Ayro», blitt sendt til Libanon for å kjempe på Hizbollahs side mot Israel i midten av juli.

• Leiesoldatene fikk 2000 dollar eller i underkant av 13 000 norske kroner i betaling. Dersom de ble drept skulle så mye som 30 000 dollar eller drøye 191 000 kroner gå til familien.

• Rundt 100 somaliske leiesoldater returnerte sammen med fem Hizbollah-medlemmer, da krigen var over. Et uvisst antall somaliere ble igjen i Libanon for å få avansert militær trening.

• Rapporten hinter også om at Iran søkte etter hjelp til å skaffe seg uran i hjembyen til islamistlederen Sheikh Hassan Dahir Aweys.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer