Hizbollah irritert på Jens

Og kondolerer med Norges rolle som fredsnasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIRUT (Dagbladet.no): - Oslo? Jeg kondolerer, sier Hizbollahs talsmann, Hussein al-Haj Hassan, til Dagbladet.no mens han tar oss i hånden.

Vi har akkurat spurt om Norge som fredsmeklere har noen framtid i regionen.

- Oslo-avtalen er død. Men det er ikke deres skyld - det er Israel som har skylden. Dere er en pasifistisk nasjon. En moderne stat. Men jeg tror det blir vanskelig for Norge å spille noen større rolle. Det viktigste dere kan gjøre er å samarbeide med resten av Europa for å påvirke USA og Israel til å skifte sin politikk, sier Hassan.

Irritert på Jens

Vi befinner oss i bydelen Dahieh i den libanesiske hovedstaden Beirut. Her ligger store områder øde etter at Israel lot det regne bomber over bydelen. Utenfor boligkomplekset hvor vi møter Hassan er det fullt av istykkerrevet møbler, murstein og forvridde jernstenger på plassen. Og selv om det er over ett halvt år siden Israel lot det regne bomber over bydelen, smaker fortsatt luften som murpuss.

Hussein al-Haj Hassan er tydelig irritert på Jens Stoltenberg etter hans Libanon-besøk i desember i fjor.

Da valgte statsminister å bare møte representanter for regjeringen til Fouad Siniora. Nå ønsker de at statsminister Jens Stoltenberg kommer tilbake for å snakke med Hizbollah og resten av opposisjon.


Les også:
«- Vi gir oss aldri»

KREVER Å BLI HØRT:- Dere må lytte til hele Libanon - ikke bare en person. Alle land har politiske motsetninger, da er det viktig å snakke med begge sider, sier Hizbollah-politiker Hussein al-Haj Hassan til Dagbladet.no. Foto: SCANPIX
KREVER Å BLI HØRT:- Dere må lytte til hele Libanon - ikke bare en person. Alle land har politiske motsetninger, da er det viktig å snakke med begge sider, sier Hizbollah-politiker Hussein al-Haj Hassan til Dagbladet.no. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det eneste vi ønsker er et mer demokratisk Libanon. Regjeringen nå har ingen demokratisk legitimitet, sier Hassan.

For folk flest

For to måneder siden forlot Hizbollah regjeringslokalene og okkuperte sentrum i Beirut istedenfor. Siden det har den libanesiske hovedstaden vært lammet både finansielt og politisk.

De ønsker større innflytelse i regjeringen og statsminister Fouad Sinioras avgang.

Hassan mener det er på tide at vi begynner å høre etter. At Norge og vesten begynner å høre etter hva hele folket vil. Og det er ingen tvil om hvem som er «hele folket»: De bor i de overfylte boligmaskinen i Sør-Beirut - langt vekk fra Vest-Beiruts fancy glassbygg og nyrestaurerte restauranter.

- Dere må lytte til hele Libanon - ikke bare en person. Alle land har politiske motsetninger, da er det viktig å snakke med begge sider, sier Hassan til Dagbladet.no.

Advarer Norge

Hizbollah advarer også Norge mot å delta i de militære operasjonen i Sør-Afghanistan.

Hizbollah irritert på Jens

- Dere må spørre afghanerne hva de selv vil. Slik man også må spørre palestinere og irakerne. Svaret derfra er klart: Vi ønsker ikke å være okkupert. Og vi kommer ikke til å glemme de som gjør oss urett, sier Hassan.

- Kan Israel ha en positiv rolle i regionen?

- Ha, ha, ha. Dette er et veldig merkelig spørsmål. Israel er en okkupasjonsmakt og den største årsaken til all den lidelsen vi opplever i regionen. Så svaret sier seg selv, sier Hassan.

MØTTE IKKE HIZBOLLAH: Hizbollah er tydelig irritert på Jens Stoltenberg etter hans Libanon-besøk i desember i fjor. Da valgte statsminister å bare møte representanter for regjeringen til Fouad Siniora.
LER AV ISRAEL: Når Dagbladet.no spør om Israel kan ha en positiv rolle ler Hizbollah-politiker Hussein al-Haj Hassan.