Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hizbollah kan angripe norske MTBer

Kan bli forvekslet med israelske båter, mener Dagbladet.nos forsvarsekspert John Berg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Blant de ca. 13.000 rakettene og missilene (styrte raketter) Iran og Syria har levert til Hizbollah, er et antall kinesisk konstruerte men iransk produserte Noor radarstyrte sjømålsmissiler. De vil utgjøre en fare for de fire norske MTB-ene som skal delta i FN-styrken.

Ikke bare representerer disse missilene en fare hvis Hizbollah skulle se seg tjent med å angripe FN-styrken. Ved gjensidige beskytninger mellom Israel og Hizbollah «over hodet» på FN-styrken, noe som ikke var ukjent mellom Israel og palestinerne i Norges UNIFIL-periode 1978-98, kan Israel sende ut sine Sa\'ar MTB-er og korvetter. Det skjer fordi disse har Barak luftvernmissiler med en viss evne til å skyte ned flere av de typer raketter Hizbollah rår over.

For Hizbollah vil det da ikke være lett å se forskjell på israelske og norske fartøyer.

Farlig missil

Noor (kinesisk betegnelse C-802/YJ-2) er en middels stor sjømålsmissil. Den veier etter utskyting 530 kg og har en sprengladning på 165 kg. Rekkevidden er opptil 120 km og den er vanskelig å oppdage fordi den flyr i en høyde på bare 20-30 m, og helt ned til 5-7 m på den siste strekningen til målet. Farten er på vel 1000 km/t.

En Noor smadret en israelsk kanonbåt under krigen, men fartøyet klarte å ta seg hjem. Manglende beredskap ombord var trolig årsak til at trusselen som nærmet seg ikke ble oppdaget.

De norske Hauk-klasse MTB-ene er små, på bare 155 tonn fullastet (normal displacement 130 tonn). De har en 40 mm Bofors kanon og lette, franskbygde Mistral luftvernraketter. De har også enkelte narremidler som kan avlede missiler, men et angrep med Noor vil være en stor trussel.

Andre fartøyer?

image: - Hizbollah kan angripe norske MTBer

Det beste ville være om andre nasjoner bidrar med større marinefartøyer med luftvernkapasitet til å beskytte de mindre, blant annet mot sjømålsmissiler.

Hizbollahs største problem, enten de ønsker å angripe de norske MTB-ene eller jakter på israelske fartøyer, vil være å finne dem. Hauk-klassen er liten og lav og avgir en forholdsvis liten radarsignatur. Holder de seg på avstand fra kysten, vil de "forsvinne" under jordkrumningen fordi de radartyper Hizbollah kan tenkes å rå over bare "ser" i rett linje.

Men på så lang avstand vil Hauk-ene langt fra alltid kunne utføre oppdragene sine.

Hizbollah har føreløse droner som i teorien vil kunne brukes til å finne fartøyer, men slik droner vil med stor sannsynlighet bli oppdaget av de norske Hauk-ene.

Våpentransporter

Det kan ikke utelukkes at Iran kan finne på å levere sjøminer til Hizbollah, og det kan heller ikke utelukkes at geriljaen vil kunne legge ut slike miner uten å bli oppdaget. Men dette vil vanskelig kunne bli i særlig betydelige antall.

Et viktig oppdrag for Hauk-ene vil trolig bli å delta i å avskjære og borde fartøyer som kan mistenkes for å føre våpen til Hizbollah. Israelerne har i årenes løp tatt flere slike fartøyer, blant annet på vei til Gazastripen. Dette har vært forholdsvis små skip og de har ikke representert noen form for trussel mot marinefartøyer.

- IKKE RISIKOFRITT: Missiltorpedobåter i Hauk-klassen, som KNM «Erle» på bildet, kan om kort tid bli sendt til farvannet utenfor Libanon. Foto: SCANPIX
- IKKE RISIKOFRITT: Missiltorpedobåter i Hauk-klassen, som KNM «Erle» på bildet, kan om kort tid bli sendt til farvannet utenfor Libanon. Foto: SCANPIX Vis mer
<B>TRUFFET:</B> Det israelske missiltorpedobåten INS «Hanit» ble truffet av en rakett fra Hizbollah 14. juli i år. Fire av mannskapet døde.
<B>KAN TREFFE NORSK BÅT:</B> Hizbollah skal være i besittelse av antiskips-missiler av typen C-802, som kan ramme fartøyene utenfor Libanon fra langt hold.