Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hizbollah-krigere skulle bombe turister i Bangkok

Israel slo alarm. Nordmenn i byen advart av UD.

- TERRORMÅL: Khao San Road, Bangkoks ryggsekkturist-sentrum, var utpekt som terrormål i den angivelig planlagte Hizbollah-aksjonen. Foto: KIRSTEN BUZZI / DAGBLADET
- TERRORMÅL: Khao San Road, Bangkoks ryggsekkturist-sentrum, var utpekt som terrormål i den angivelig planlagte Hizbollah-aksjonen. Foto: KIRSTEN BUZZI / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:
• UDs oppdaterte sikkerhetsinformasjon for nordmenn i Bangkok
• Drillo og landslaget i Bangkok:
- Dette er ubehagelig

Norske borgere advares av UD

(Dagbladet): Thailandsk politi har pågrepet og avhører nå en libanesisk mann med angivelige bånd til den Iran/Syria-støttede organisasjonen Hizbollah, melder AP. Dette skjer kort tid etter at USAs og Norges myndigheter advarte sine borgere om terrorfare for turister i Bangkok.

- Advarselen til norske borgere står ved lag inntil videre, vi finner det mest fornuftig å være føre var, ettersom vi bare kjenner til denne pågripelsen gjennom media, sier UDs pressevakt Frode O. Andersen til Dagbladet.

Advart mot turiststeder Thailandske myndigheter meldte tidligere at de hadde to mistenkte under oppsikt, og at de regnet med å pågripe dem innen dagen er omme. I mellomtida er amerikanere og nordmenn advart mot å oppsøke steder der vestlige turister samles, og være oppmerksomme på bager og pakker.

Nå viser det seg at det er Israel som har orientert Thailand om de to mistenkte terroristene, med mistanke om at Hizbollah har planlagt å ramme israelske mål i landet, i tillegg til turiststedene. Det anses som sannsynlig at angrepene skulle utføres med bilbomber.

- Thailandsk politi har samarbeidet med israelske tjenestemenn siden før årsskiftet, opplyser Thailands visestatsminister Chalerm Yoobamrung til Reuters.

Han legger til at politioppbudet i hovedstaden er styrket, og at situasjonen er under kontroll. Myndighetene har konsentrert sine styrker om typiske turiststeder og Suvarnabhumi internasjonale flyplass.

To advarsler Ifølge en kilde i det thailandske forsvarsdepartementet ble myndighetene kontaktet av israelsk etterretning allerede 22. desember. Da ble de advart om at to eller tre mistenkte terrorister kunne ha planer om et angrep i landet. De mistenkte reiste imidlertid raskt ut av landet.

Så, sist søndag, tok Israel kontakt igjen. Denne gang ble det advart om ny fare for angrep 13.-15. januar - denne helga. Det ble opplyst at de mest utsatte områdene var de typiske stedene der vestlige turister samles, som Khao San Road. I tillegg ble det opplyst at også den israelske ambassaden og synagoger kunne være blant terrormålene.

Disse opplysningene var direkte foranledning til dagens pågripelse.

Thailandsk sikkerhetstjeneste har i tillegg til Israel jobbet tett med USA om saken, det forklarer trolig hvorfor sistnevnte land var først ute med advarselen til sine borgere.

HEVNAKSJON?: Iran anklager Israel for å stå bak likvideringen av flere iranske atomfysikere den seinere tida. Sist onsdag ble en professor drept av ei bombe i Teheran. Foto: EPA/SCANPIX
HEVNAKSJON?: Iran anklager Israel for å stå bak likvideringen av flere iranske atomfysikere den seinere tida. Sist onsdag ble en professor drept av ei bombe i Teheran. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Yuthasak Sasiprapha, Thailands forsvarsminister, opplyser at det ikke var hensikten at informasjonen om terrortrusselen skulle komme ut nå.

- Det kunne ha påvirket turismen og skapt panikk, sier Yuthasak.

Hevnaksjon? Den sjiamuslimske bevegelsen Hizbollah er Libanons mest slagkraftige militærstyrke - med langt større styrker enn landets nasjonale hær. Organisasjonen er under sterk innflytelse fra Iran og Syria og svært anti-israelsk.

Nå settes det angivelig planlagte terrorangrepet i Bangkok i sammenheng med seinere tids økte spenning mellom Iran og henholdsvis Israel og USA.

Israel og USA er sterkt bekymret for at Iran er nær ved å utvikle brukbare atomvåpen. Iran på sin side anklager Israel for å stå bak likvidasjonen av flere iranske atomfysikere, seinest onsdag, da en professor ble drept av ei bilbombe i Teheran.

I tillegg er ordbruken mellom Iran og USA eskalert etter at Iran truet med å stenge tilgangen til Hormuzstredet, innseilingen til Persiabukta, der en stor del av Vestens råolje blir utskipet.

ØKT KONFLIKTNIVÅ: De angivelige terrorplanene settes også i sammenheng med den økte spenningen mellom USA og Iran etter at sistnevnte truet med å stenge det sentrale Hormuzstredet for skipstrafikk. Her fra Irans store militærøvelse nær stredet 1. januar. Foto: EBRAHIM NOROUZI / JAMEJAMONLINE / REUTERS / SCANPIX
ØKT KONFLIKTNIVÅ: De angivelige terrorplanene settes også i sammenheng med den økte spenningen mellom USA og Iran etter at sistnevnte truet med å stenge det sentrale Hormuzstredet for skipstrafikk. Her fra Irans store militærøvelse nær stredet 1. januar. Foto: EBRAHIM NOROUZI / JAMEJAMONLINE / REUTERS / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!