Hizbollah lar hæren rykke inn i Vest-Beirut

Etter å ha gjort det klart hvem som har makten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I morgentimene i dag oppga myndighetene i Libanon at fem til er drept i sammenstøtene mellom Hizbollah og deres støttespillere, og regjeringsvennlige militssoldater. Disse skal ha blitt drept i sammenstøt utenfor hovedstaden Beirut.

Det øker det offisielle dødstallet til 20, etter at voldelighetene mellom opposisjonen og de regjeringsvennlige gruppene startet onsdag.

Fire av de siste drepte tilhørte den Hizbollah-ledete opposisjonen som havnet i skuddveksling med den regjeringsvennlige druserlederen Walid Jumblatts tilhengere i fjellandsbyen Aley - øst for Beirut.

Den femte skal ha vært en sivilist som omkom i skuddveksling i Saida, sør i landet.

Mektige krefter

I går overtok opposisjonspartiet Hizbollahs militære fløy, den mektige og velutstyrte militsen Al-Muqawama al-Islamiyya (Islamsk motstand), kontrollen i Vest-Beirut.

 • Les: Hizbollah anklages for kupp

  Dette er den muslimske delen av hovedstaden i Libanon hvor de hardeste gatekampene har pågått de siste dagene.

  Flere steder skal regjeringslojale militssoldater tro til druserlederen Jumblatt og sunnilederen Saad Hariri ha kastet fra seg våpnene og rømt når Hezbollah dukket opp.

  - Vi gikk inn i bydelen Karakol Druse. Ingen Jumblatter eller Haririer var der, sier en hizbollasoldat til nyhetsbyrået AP.

  - Vi gikk inn i området. De kastet fra seg våpnene og løp, forteller en annen hizbollahkriger mens kameraten river ned plakater av Hariri.

  frykter alle en ny borgerkrig. Den forrige som herjet landet mellom 1975 og 1990 krevde over 150 000 liv, og etterlot store deler av Beirut i ruiner - delt opp etter religiøs tilhørighet.

  Lar hæren rykke inn


  Men i natt og morgentimene i dag har det vært stille i Beirut. Flere innbyggere har i dag morges våget seg ut på gatene i den vestlige delen der uroen har vært hardest de siste degene. Der blir de møtt av patruljer fra de Hizbollah-ledete shiamilitsene og styrker fra den Libanesiske hæren.

  Hizbollah skal ha overlatt flere posisjoner og kontrollpunkter til den libanesiske hæren, som til nå har forholdt seg nøytrale og avventet situasjonen. Hæren består av soldater fra alle miljøer og religioner. Derfor har den så langt vært svært tilbakeholden i de siste dagers uro. Frykten er at den vil kollapse og oppløses i fraksjoner hvis hæren settes inn på en side i konflikten.

  Derfor kan det tolkes som et godt tegn at Hizbollah har latt hæren ta et ansvar i enkelte av områdene militsen har tilkjempet seg fra regjeringsvennlige fraksjoner de siste dagene. Hæren er en av de ytterst få institusjonene i Libanon som alle fraksjoner har respektert under den fastlåste politiske situasjonen i landet de siste årene.

Hizbollah lar hæren rykke inn i Vest-Beirut
ANGREP TV: Et veggmaleri av avdøde statsminister Rafik Hariri går opp i røyk sammen med bygget til den regjeringsvennlige TV-stasjonen Future.