Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hizbollah-leder tok nederlag med «sportsånd»

Gratulerer motstanderne med valgseieren i kveld.

 ERKJENNER NEDERLAGET:  Hizbollah-leder Sayyed Hassan Nasrallah fra kveldens opptreden på tv-kanalen OTV, der han gratulerte den vestligorienterte valgalliansen med valgseieren i Libanon. Foto: AFP/SCANPIX.
ERKJENNER NEDERLAGET: Hizbollah-leder Sayyed Hassan Nasrallah fra kveldens opptreden på tv-kanalen OTV, der han gratulerte den vestligorienterte valgalliansen med valgseieren i Libanon. Foto: AFP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Hizbollah erkjenner nederlaget for den vestligorienterte blokken 14. mai-alliansen og gratulerte i kveld sine motstandere etter valget i Libanon..

- Vi aksepterer de offisielle resultatene med sportsånd, sa Hizbollahs leder Sayyed Hassan Nasrallah i en fjernsynstale etter at de offisielle resultatene var kunngjort.


Vinneralliansen får 68 av representantene i den nye nasjonalforsamlingen mot Hizbollahs 57.


- Blanke ark

Talen inneholdt ikke utfall mot valgets vinnere, og Nasrallah ga uttrykk for respekt for sine motstandere.

Også en annen sentral Hizbollah-politiker viste en forsonende holdning.

- Det som betyr noe nå, er at Libanon får starte med blanke ark. Samarbeid og forståelse må prege framtiden, sier Hassan Fadlallah.

Obama fornøyd

Det var ventet at sjiamuslimske Hizbollah og partiets forbundsfeller kom til å vinne søndagens valg på ny nasjonalforsamling, men i stedet var det den vestligorienterte 14. mars-alliansen som stakk av med seieren.

Blant dem som var svært fornøyd med resultatet, var USAs president Barack Obama.

- Libanon er på vei mot stabilitet og full uavhengighet, sier Obama. Han understreker likevel at den nye regjeringen må sørge for å styre i tråd med folkets vilje og unngå maktmisbruk.

- Et styre av folket for folket setter samme krav til alle som har regjeringsmakt: Man må trygge makten med forståelse og ikke gjennom tvang, sa Obama.

- Må stanse våpensmugling

Israel krever at den påtroppende regjeringen i Beirut stanser våpensmuglingen til Hizbollah via Syria.

 FEIRER:  Tilhengere av den vestligorienterte 14. mai-alliansen feirer i Tripolis gater i dag. Foto: REUTERS/SCANPIX.
FEIRER: Tilhengere av den vestligorienterte 14. mai-alliansen feirer i Tripolis gater i dag. Foto: REUTERS/SCANPIX. Vis mer

- Det påligger enhver Beirut-regjering å hindre at Libanon blir brukt som base for vold mot Israel, heter det i en uttalelse fra det israelske utenriksdepartementet mandag.

Men Hizbollah advarer mot å røre bevegelsens våpenlagre.

- Flertallet må forplikte seg til ikke å stille spørsmål ved vår rolle som motstandsparti, lovligheten av våre våpen eller ved at Israel er en fiendestat, sier Hizbollah-talsmann Mohammed Raad til nyhetsbyrået AFP.

«Fusk»

I Syria skrev avisene mandag at valgseieren skyldes at den seirende 14. mars-alliansen har kjøpt stemmer og gjennomført omfattende valgfusk. Syria støtter Hizbollah, som også har mektige allierte i den iranske hovedstaden Teheran.

De endelige resultatene viser at 14. mars-alliansen får 68 av de 128 plassene i nasjonalforsamlingen. Hizbollah og dens allierte får 57, mens de siste tre plassene går til uavhengige representanter

Saad al-Hariri erklærte seg som valgvinner allerede natt til mandag, og mange av alliansens tilhengere jublet i gatene i Beirut.

Men midt i seiersrusen ba Hariri tilhengerne om å feire med måte.

- Ikke la oss provosere noen eller begå overtramp som kan skade denne store dagen for demokratiet, oppfordret Saad al-Hariri. Han er sønn av tidligere statsminister Rafiq al-Hariri, som ble drept i et attentat i februar 2005.

Vetorett

Veien fram til en styringsdyktig regjering i Libanon er fortsatt lang. Stridens eple er fortsatt vetoretten Hizbollah-alliansen krever for å gå inn i en slik regjering.

14. mars-alliansen har hittil avvist å innvilge vetorett, hvilket har ført til politisk stillstand i Libanon i flere år.

Få analytikere tror søndagens valg vil endre på den situasjonen, og de fleste regner med en lang periode med hestehandel før en ny regjering er på plass.

- Dette vil ta tid, slik denne typen arbeid alltid har gjort i Libanon, sier FN-koordinator Michael Williams i Beirut.

Partiene i 14. mars-alliansen har hatt flertall i nasjonalforsamlingen i siste valgperiode, og er satt sammen av sunnimuslimske og kristne partier. (NTB-Reters-AFP).

 SEIERHERRE:  Valgvinneren  Saad al-Harari blir gratulert av en ung tilhenger.  Foto: REUTERS/SCANPIX.
SEIERHERRE: Valgvinneren Saad al-Harari blir gratulert av en ung tilhenger. Foto: REUTERS/SCANPIX. Vis mer
image: Hizbollah-leder tok nederlag med «sportsånd»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!