Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hizbollah og Israel i forhandlinger

Samtaler om fangeutveksling mellom partene har begynt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er Hizbollah-leder Sayyed Hassan Nasrallah som forteller at de uformelle samtalene har begynt.

- Jeg vil gjerne forsikre alle som er interessert i dette om at det pågår seriøse forhandlinger, sa Nasrallah til Hizbollahs TV-stasjon tirsdag.

- Vi har kommet til det stadiet hvor vi utveksler ideer, eller mer konkret, krav, sier Nasrallah ifølge Reuters. Dette er første gang det blir bekreftet at uformelle forhandlinger om løslatelse av fanger finner sted.

Ifølge NTB hadde Israel i går kveld ikke kommentert opplysningene.

Fangeutveksling

Hizbollah gikk over grensen til Israel og tok to israelske soldater til fange 12. juli. Angrepet, der åtte israelske soldater ble drept, ble etterfulgt av en 34 dager lang krig mellom Israel og Hizbollah. 

Krigen endte i våpenhvile 14. august. FN-resolusjonen som da ble vedtatt gikk inn for løslatelse av de to israelske soldatene, og forhandlinger angående libanesiske fanger i israelske fengsler.

Det ble bestemt at FN, i form av en hemmelig utsending, skulle sørge for at samtalene ble gjennomført. Hizbollah-lederen bekrefter at FN nå er med i forhandlingene.

SAMTALER: Hizbollah-leder Nasrallah sa i går på libanesisk tv at forhandlinger med Israel har begynt. Foto: Scanpix/ al Manar tv
SAMTALER: Hizbollah-leder Nasrallah sa i går på libanesisk tv at forhandlinger med Israel har begynt. Foto: Scanpix/ al Manar tv Vis mer

- Personen som er utnevnt av FNs generalsekretær gjennomfører dette, og han har møter med Hizbollahs delegasjon og delegasjonen til den andre siden, sier Nasrallah.

Han ønsker ikke å gå inn på detaljene rundt samtalene, men mener det vil ta lang tid før partene blir enige.

Brudd på avtalen

Israel har etter våpenhvilen fortsatt militære flyvninger over libanesisk luftrom. Både FN og den libanesiske regjeringen har gjentatte ganger kritisert Israel for dette, fordi de mener det er brudd på fredsavtalen.

Israel på sin side forsvarer overflyvningene med at Libanon ikke har holdt sin del av avtalen.

Resolusjonen krevde at Hizbollah skulle avvæpnes, og at libanesiske myndigheter måtte sørge for dette. Men verken FN-styrkene eller den libanesiske hæren makter å forhindre at våpen kommer inn over grensen til Hizbollah.

Ifølge nyhetsbyrået AP hevder Nasrallah at Hizbollah har økt sin rakett-beholdning med 50 prosent siden 22.september i år.

image: Hizbollah og Israel i forhandlinger