Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hizbollah skyter seg ut av araberverdenen

Den sjiamuslimske bevegelsen Hizbollah har gått fra å være araberverdenens yndling til å kunne bli støtt ut i mørket.

BEGRAVER: Her føres Hizbollah-krigeren Saleh Sabagh til graven. Nesten daglig blir Hizbollah-soldader drept i kamp mot opprørerne i Syra, begravet i Libanon. Foto: Mohammed Zaatari/AP
BEGRAVER: Her føres Hizbollah-krigeren Saleh Sabagh til graven. Nesten daglig blir Hizbollah-soldader drept i kamp mot opprørerne i Syra, begravet i Libanon. Foto: Mohammed Zaatari/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken er den sjiamuslimske bevegelsens militære støtte til president og diktator Bashar Assad i Syria. Mellom 4000 og 7000 Hizbolllah-soldater slåss sammen med syriske regjeringssoldater og er blant annet sterkt involvert i kampene i byen Qusair som ligger rett over grensa mot Libanon, og i Aleppo, der nærværet øker dag for dag.

Hizbollah har ofte nytt stor popularitet i mange araberstater for sin kamp mot Israel.

"Terrororganisasjon"
Lederne for Samarbeidsrådet for de arabiske statene i Gulfen (GCC) advarer nå den libanesiske organisasjonen og sier de vurderer konkrete tiltak dersom Hizbollah-soldatene ikke forlater syrisk territorium. Bahrain har allerede satt Hizbollah på lista over terrororganisasjoner. Flere GCC-land vurderer det samme.
GCCs medlemsland er Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, alle støttespillere til den syriske opposisjonen som kjemper mot Bashar Assad. GCC består av de rikeste oljelandene i Midtøsten og har også stor politisk innflytelse.

Komplott i Egypt
Egypt ser heller ikke med blide øyne på Hizbollahs virksomhet i Syria og er kommet i konflikt med organisasjonen på egen jord. I mai ble det ifølge egyptiske myndigheter, som ledes av Det muslimske brorskap, avdekket en sammensvergelse, der 49 menn med påstått tilknytning til Hizbollah, ble beskyldt for å prøve å destabilisere Egypt, blant annet ved å angripe offentlige institusjoner og israelske turister.

Libanon involvert
Hizbollahs støtte til Assad har også ført til at den syriske borgerkrigen nå føres på libanesisk territorium. Natt til søndag var det voldsomme sammenstøt mellom syriske opprørere og Hizbollah-soldater i Libanon, et par kilometer fra grensa til Syria. Opprørssoldatene hadde gjort alvor av sine trusler om å bekjempe den sjiamuslimske militsen også på hjemmebane. Fra før av hadde opprørerne sendt flere raketter og granater inn i Hizbollah-områder i Bekaa-dalen fra syrisk territorium.
Natt til lørdag klarte opprørerne også å få med seg rakettkastere inn i Libanon. Disse skal ha vært planlagt brukt mot Hizbollahs hovedkvarter i Baalbek.
Minst 15 opprørere og én Hizbollah-soldat døde i sammenstøtene natt til søndag. Det er uklart om det var medlemmer av Den frie syriske hær eller den al-Qaida-tilknyttede al-Nusra-fronten som hadde tatt seg inn i Libanon.

Kamper i Tripoli
Søndag spredte kampene seg til Tripoli i Nord-Libanon, der sunnimuslimer og alawitter tidligere også har utkjempet harde kamper. De sistnevnte tilhører Bashar Assads religiøse trosretning, som av mange regnes som en del av sjia-islam. Stridighetene fortsetter i dag, og det er meldt om fire drepte i løpet av morgenen og formiddagen.
I dag morges ble også to sunnimuslimske religiøse ledere angrepet i et attentatforsøk, men de overlevde. Disse holder til i Hizbollah-kontrollerte områder og støtter sjia-organisasjonen. En av dem er kjent for å forsøke å bygge bru mellom sjiaer og sunnier i Libanon.

Men dette er unntakene. Stadig mer tyder på at Libanon nå står overfor en sekterisk konflikt mellom sunnimuslimer og sjiamuslimer, med utgangspunkt i det som skjer i Syria. Denne sekterismen gjelder ikke bare Libanon. Mange frykter — ikke minst fordi også det sjiamuslimske styret i Iran støttter Assad — at Syria-konflikten ikke bare fortsetter som en borgerkrig, men utvikler seg til en kamp mellom sjiaer og sunnier i flere deler av det turbulente Midtøsten.  

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!