SIKTET: Blant annet fra et kontor på denne adressen på Stovner i Oslo, skal den 36 år gamle vietnamesiske kvinnen ha hjulpet 2000 personer å føre falske fradrag for 250 millioner kroner i løpet av de siste sju årene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SIKTET: Blant annet fra et kontor på denne adressen på Stovner i Oslo, skal den 36 år gamle vietnamesiske kvinnen ha hjulpet 2000 personer å føre falske fradrag for 250 millioner kroner i løpet av de siste sju årene. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Hjalp 2000 å snyte på skatten

Igjennom flere år styrte den norskvietnamesiske kvinnen (36) et kriminelt «skattekontor» i Oslo. 2000 personer skal ha fått hjelp til å unndra skatt for opptil 250 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 36 år gamle kvinnen skal hovedsakelig ha drevet skattesvindelen fra Oslo, men har hjemmeadresse på Romerike. Det er derfor Romerike politidistrikt som håndterer saken mot kvinnen.

- Dette er trolig den mest omfattende skattesaken vi har hatt på Romerike, sier politiadvokat Hanne Fauske til Aftenposten.

Politiet gikk til aksjon mot den norskvietnamesiske kvinnen 1. februar, og kvinnen ble varetektsfengslet for 14 dager. Hun er siktet for momsunndragelser, skatteunndragelser og medvirkning til grovt skattesvik.

- Saken er i innledingsfasen. Min klient erkjenner ikke straffskyld, sier kvinnens advokat, Karen Forbrigd.

Nå er den siktede kvinnen løslatt fra varetekt, og politiet gjennomgår store mengder beslaglagte data og dokumenter som ble beslaglagt på i alt fire adresser 1. februar.

- Stadig nye navn Skattekrimenheten i skatt Øst bistår i etterforskningen av saken.
 
- Utgansgspunktet var hennes egne skatte- og momsunndragelser. Men det mest alvorlige er hennes medvirkning til at 2000 personer har snytt på skatten, sier leder for skattekrimenheten i Skatt Øst, Jan Egil Kristiansen, til Dagbladet.

Politiet gjennomgår fortsatt store mengder informasjon fra beslagene på 36-åringens adresser, blant annet fra kontoret i Tokerudberget på Stovner.

Kvinnen har blant annet ført regneark der det står ført hvor mye kundene har fått redusert skatten med.

- Det er et stort materiale å gjennomgå, med selvangivelser helt tilbake til 2006. Vi oppdager stadig nye navn, sier Kristiansen.

Kvinnen begynte i det små i 2006. Deretter har kundemassen økt med 2-300 personer årlig, ifølge Kristiansen.

- For 2011 behandlet hun 1200 selvangivelser, sier Kristiansen.

Drosjesjåfører Personene som har benyttet seg av kvinnens tjenester er spredt over hele landet, men er stort sett bosatt på østlandet. De aller fleste har utenlandsk bakgrunn, spesielt fra Pakistan, Afghanistan, Irak og Vietnam.

- Det er en god del drosjesjåfører og drosjeeiere. Men det er også leger, sier Kristiansen.

Han mener saken har åpenbare likhetstrekk med den omfattende drosjesvindelsaken i Oslo, der rundt 2000 drosjeeiere unndro 625 millioner kroner fra beskatning. Tre av fire av disse hadde pakistansk opprinnelse.

- Vi ser likhetstrekk i hvordan folk har blitt rekruttert inn i svindelen. Ryktene har spredd seg i flere miljøer, på arbeidsplasser og i moskeene, sier Kristiansen.

Etterforskere vil se spesielt etter personer som var involvert i drosjesvindelsaken i det beslaglagte materialet for å se om det er noen gjengangere, opplyser Kristiansen.

- Tjente åtte millioner Beløpet som til sammen er undratt beskatning kan være på 250 millioner kroner.

- Det er snakk om 3500 selvangivelser der det i snitt er ført falske fradrag for 70.000 kroner, sier Kristiansen.

Personene som har benyttet seg av kvinnens tjenester for å få ført falske fradrag, kan nå vente seg tilleggsskatt:

- De må betale den skatten de skulle betalt, pluss renter og tilleggsskatt, sier Kristiansen.

Den siktede kvinnen har tjent godt på skattesvindelen, ifølge politiet:

Igjennom en provisjonsordning skal hun ha fått minst åtte millioner kroner fra sine klienter siden 2007.