-  Hjalp Bush unna krigen

Den tidligere viseguvernøren i Texas, Ben Barnes, kan tilføre president George W. Bush et alvorlig slag i kampen om å bli gjenvalgt som USAs president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med tv-stasjonen CBS i programmet «60 minutes» vil Barnes neste onsdag fortelle at han fikk den unge Bush inn i Nasjonalgarden i 1968 for at han skulle slippe å bli sendt til Vietnam.

Ifølge det respekterte nettstedet salon.com vil den tidligere viseguvernøren gjenta det han sa i en video som ble kjent fredag i forrige uke.

Ber om unnskyldning

Dagbladet har sett videoen, og det er sterk kost Barnes serverer.

«Jeg skammer meg,» sier han og ber om unnskyldning for at han hjalp unge Bush inn i Texas Air National Guard, mens andre unge menn som ikke var fra prominente eller rike familier, døde i Vietnam.

-  Jeg er ikke stolt av det. Men jeg gjorde det. Jeg fikk også mange andre inn i Nasjonalgarden fordi jeg tenkte at det var slikt man skulle gjøre når man hadde makt - og så hjelper du mange rike mennesker.

-  Jeg besøkte Vietnam Memorial forleden og leste navnene til folk som døde i Vietnam, og jeg ble mer skamfull enn jeg noen gang har vært, fordi det er det verste jeg noen gang har gjort. Jeg beklager det og er svært skamfull, og jeg ber om unnskyldning til dere som velgere i Texas, sier han i videoopptaket.

Bush benekter

George W. Bush har flere ganger forsvart seg mot beskyldningene om at han ved hjelp av mektige familievenner hadde sluppet unna militærtjeneste i Vietnam. Under valgkampen i 1999 sa han:

-  Jeg kan fortelle dere hva som skjedde. Ingenting skjedde. Min enhet i Nasjonalgarden var på jakt etter piloter og jeg fløy for Nasjonalgarden. Jeg er stolt av min tjeneste og enhver beskyldning om at faren min ba om spesialbehandling for meg er rett og slett ikke sann ... Jeg ba selv heller ingen om å få meg inn i Nasjonalgarden.

Den tidligere viseguvernøren sier også at det ikke var George Bush senior personlig som ba om hjelp for sønnen. Han ble i stedet kontaktet av en rik venn av Bush-familien, oljeentreprenøren Sidney Adger, som ba om at det ble ordnet slik at unge Bush ikke ble sendt til Vietnam.

Sint eks-president

Eks-president George H. W. Bush reagerer med sinne på opplysningene om at han brukte sin innflytelse for å holde sønnen - president George W. Bush - unna Vietnam-krigen.

-  Selv om de gjentar påstandene er det en løgn, en total løgn. Jeg brukte aldri min innflytelse for å forhindre at George ble sendt til Vietnam. Det er ren løgn, sa George H.W. Bush i natt.

GLAD LØYTNANT: George W. Bush som ung soldat, sammen med sin far, George Bush senior. Kanskje kan tida i det amerikanske forsvaret koste Bush junior dyrt.