Hjalp den døende - fikk bank

Erlend Nordtun og Ole Haga styrtet til og forsøkte å holde liv i Rosenborg-supporter Rune Berg helt til ambulansen hentet ham. Etterpå gikk de ut i Oslo-natta. Og ble selv utsatt for vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går forklarte de to ungguttene fra Bømlo og Kristiansund retten om sitt møte med hovedstadsvolden under en helgeperm fra befalsskolen i Stavern. Helt tilfeldig ble de vitner til konfrontasjonen som endte med døden for tobarnspappaen fra Sparbu i Nord-Trøndelag.

Like tilfeldig fikk en av dem juling seinere samme kveld.

Tilbakeholden

Begge beskriver den tiltalte 17-åringen som tilbakeholden, mens avdøde Berg skal ha vært full, pågående og slengt bemerkninger.

- Trønderen ropte «reis hjem» og «du har vel kniv også», mens han tok på gutten , forteller Erlend Nordtun (20).

- Ole ba tenåringen ikke bry seg om kommentarene. Reaksjonen uteble. Plutselig skjedde det. Sparket og slaget kom vanvittig fort.

Verken Nordtun eller kameraten trodde at situasjonen var særlig alvorlig.

- Vi ble overrasket da den store mannen gikk i bakken og ble liggende i gata. Da vi forsto at noe var galt, prøvde vi å hjelpe, sier Ole Haga (21).

Soldatene la Rune Berg i stabilt sideleie, sjekket at han hadde puls og passet på at luftveiene var åpne.

- Han hadde bare på seg ei T-skjorte i det kalde høstværet. Derfor la vi ei jakke over ham. To ganger hørte vi at han hev etter pusten. Vi trodde at han ville komme til seg selv på sykehuset, forklarer Erlend og Ole.

Ble slått

Etter at ambulansen hadde hentet offeret, forlot guttene åstedet og gikk til en karaoke-restaurant. Der møtte Erlend Nordtun sin voldsmann.

- Bare etter noen minutter fikk jeg et slag midt på nesa av en gutt på vår egen alder. Jeg begynte å blø og fant veien til toalettet for å tørke det vekk. Der fikk jeg et nytt slag av samme kar. Jeg slo ikke tilbake, men ble så irritert at vi dro på politikammeret og anmeldte fyren. Men jeg tror ikke at det er blitt noen sak av det, sier Erlend Nordtun.