Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hjalp den drepte eleven med leksene: - Vi er i sjokk

Lokalsamfunnet Kronan i Trollhätten minnes de døde.

 I SJOKK:  Mohamud Adem kjenner familien til den 17 år gamle eleven som ble drept på Kronan skole i Sverige godt. Han hjalp ham og flere andre elever med leksene sine, og sier til Dagbladet at han og resten av lokalsamfunnet er i sjokk. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I SJOKK: Mohamud Adem kjenner familien til den 17 år gamle eleven som ble drept på Kronan skole i Sverige godt. Han hjalp ham og flere andre elever med leksene sine, og sier til Dagbladet at han og resten av lokalsamfunnet er i sjokk. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROLLHÄTTAN (Dagbladet): Idet ettermiddag ble til kveld i den svenske byen Trollhättan vest i Sverige, hadde en rekke personer tent lys utafor Kronan barne- og ungdomsskole som torsdag formiddag ble åsted for et angrep mot elever og lærere ved skolen.

En lærer og en elev ble drept av det som skal være en 21 år gammel mann fra byen. Den mistenkte gjerningsmannen bar maske og skal ha båret et sverd da han gikk gjennom skolen.

Gjerningsmannen ble selv skutt av politiet og døde senere av skadene på sykehuset.

- De er i sorg En venn av familien til den drepte eleven, forteller til Dagbladet at området Kronan i Trollhättan er et sammensveiset område hvor alle kjenner alle.

Når Dagbladet møter ham utafor Kronan skole, har han nettopp kommet fra sykehuset hvor familien til den drepte eleven er.

- De er i sorg, sier familievennen som heter Mohamud Adem til Dagbladet.

Tenner lys Han står utafor skolen med om lag 100 andre mennesker hvor flere har tent lys for å minnes de døde. Folk på stedet er sinte, frustrerte og klarer ikke helt å forstå hva som har skjedd i byen de bor i.

- Jeg er i sjokk, sier Adem.

Han forteller videre at han har hjulpet mange unge elever som bor i Kronan-området med leksene sine, deriblant den unge gutten som døde.

Tok bilde med gjerningsmannen Det var like etter klokka 10.00 i formiddag at den maskerte 21-åringen gikk inn på Kronan skole.

Gjerningsmannen poserte med elever ved skolen ikledd maske og hjelm og med et langt sverd før massakren. Mannen døde på sykehus etter at han ble skutt av politiet. Tilstanden er fortsatt kritisk for ytterligere to personer.

Utelukker ikke rasistisk motiv Politiet har ikke oppgitt motiv for angrepet mot skolen, som har en stor andel innvandrerelever. Etterforskningsleder Thord Haraldsson ble på en pressekonferanse spurt om det finnes et rasistisk motiv bak angrepet.

- Vi har det med i bildet, men det er ikke noe jeg ønsker å kommentere nå, sier Haraldsson.

Høyreekstreme sympatier På den mistenkte gjerningsmannens profiler på sosiale medier, som Dagbladet har gått gjennom, viser han imidlertid en rekke høyreekstreme sympatier.

21-åringen har de siste ukene blant annet likt en rekke videoer som hyller Nazi-Tyskland på Youtube.

Ifølge det svenske nettstedet Expo har mannen også likt flere filmer av en toneangivende svensk nyfascistisk blogger som er aktiv i svenske og internasjonale høyreekstreme medier.

 TENNER LYS:  Utenfor Kronan skole i Trollhättan har flere personer begynte å tenne lys for å minnes de døde. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TENNER LYS: Utenfor Kronan skole i Trollhättan har flere personer begynte å tenne lys for å minnes de døde. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Politiet har ikke gått offentlig ut med opplysninger om den 21-årige gjerningsmannens identitet. Etterforskningsleder Thord Haraldsson opplyser at politiet ikke kjente til ham fra tidligere, ifølge NTB.

Beskrives som stille og rolig På sosiale medier kommer det også fram at mannen var glad i rockemusikk  og dataspill. Dagbladet er til stede ved mannens bolig i Trollhätten. En nabo beskriver 21-åringen som stille og rolig.

- Det er tragisk og tungt det som har skjedd. Jeg har bodd her i sju år og han flyttet hit for to-tre år siden.

- Vi snakket ikke så mye sammen, men han var en stille og rolig person. Det er ufattelig at han kan ha angrepet elever med kniv, sier han.

Han beskriver gjerningsmannen som reservert og at han ikke hadde kontakt med andre beboere i blokka.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!