Hjalp Enger på flukt - slapp fengsel

En 39 år gammel Oslo-mann er dømt til 30 dagers betinget fengsel, etter at han er funnet skyldig i å ha hjulpet kjendisfangen Pål Enger i forbindelse med flukten fra Ullersmo landsfengsel i fjor vinter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

39-åringen nektet straffskyld. Mannens forsvarer, advokat Heidi Ysen, sier til Dagbladet at klienten ble utnyttet av Enger.

- Det vedgikk Enger sjøl som vitne i Oslo byrett, sier advokat Ysen.

Aktor hadde påstått ubetinget fengsel i 45 dager. Saken er spesiell, fordi det ikke fins rettspraksis fra Høyesterett for denne type forbrytelse siden landssvikoppgjøret.

Pål Enger rømte fra soning under en omvisning på Gardermoen i februar i fjor.

Etter å ha oppholdt seg i Oslo noen dager, planla han å stikke av til København med tog. På grunn av spaning var Oslo S et umulig startsted. Kunsttyven kontaktet den tidligere ustraffede 39-åringen over telefon flere ganger under flukten, men ble bedt om å holde seg unna.

Plutselig sto han imidlertid på døra - og ba om å bli kjørt til Moss, hvor han angivelig ville melde seg for politiet.

- Gjør jeg det i Oslo, blir det så mye oppstyr, sa Enger. Retten har funnet det bevist at 39-åringen, i hvert fall like før de kom til Moss, måtte ha skjønt at Enger skulle rømme. Han lånte også Enger 2000 kroner. - Det var en helt sprø situasjon, men jeg ble aldri truet av Enger, forklarer 39-åringen. Iført parykk og briller kjøpte Enger billett til utenlandstoget. Han ble imidlertid gjenkjent av en NSB-ansatt, som varslet politiet.

RØMTE: Kunsttyven Pål Enger.