Verdens største krigsskip i Oslo:

Hjalp hangarskipet inn Oslofjorden

Losene Jon Einar Kristiansen og Per Espen Berglund fikk seg en helt spesiell arbeidsdag da de hjalp USS «Gerald R. Ford» inn til Oslo. - Alt gikk 100 prosent etter planen, forteller Kristiansen.

FORNØYDE: Losene Per Espen (t.v.) og Jon Einar fikk en arbeidsdag litt utenom det vanlige da de hjalp verdens største krigsskip inn Oslofjorden. Her fra broa. Foto: Privat
FORNØYDE: Losene Per Espen (t.v.) og Jon Einar fikk en arbeidsdag litt utenom det vanlige da de hjalp verdens største krigsskip inn Oslofjorden. Her fra broa. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag morgen valfartet skuelystne folk til hauger, knauser og kaier langs innseilinga til Oslo, for å ta imot verdens største krigsskip, USS «Gerald R. Ford».

Med sikkerhetsavstand på 500 meter under seilasen inn Oslofjorden, var det imidlertid få som kom seg særlig nærme skipet, med unntak av et par båtførere som fikk en streng pekefinger av politi og andre følgebåter.

For losene Jon Einar Kristiansen og Per Espen Berglund er historien en ganske annen.

Grytidlig onsdag satt de fart fra losbåt-stasjonen på Hvasser i Færder kommune, for å hjelpe kjempen inn det trange farvannet til hovedstaden.

PÅ VEI: Verdens største krigsskip i morgensol ute ved Færder fyr. Her fra losbåten. Foto: Privat
PÅ VEI: Verdens største krigsskip i morgensol ute ved Færder fyr. Her fra losbåten. Foto: Privat Vis mer

- God stemning på broa

- Vi ble ønsket hjertelig velkommen, forteller los Jon Einar Kristiansen til Dagbladet, om hvordan dagen startet da de kom seg om bord på hangarskipet.

Som los er jobben til Kristiansen og Berglund å ha god kunnskap om bestemte farvann, og hjelpe skip under navigering i disse.

- Dette er et såpass stort skip at det blir beregnet som et spesialoppdrag, og da settes det på to loser for å sette sikkerheten i fokus, forteller Kristiansen.

USS «Gerald R. Ford» er 333 meter langt og 41 meter bredt ved vannlinja. Flydekket er hele 78 meter bredt. Kristiansen forteller at det var en spesiell opplevelse å være med på å navigere skipet inn til Oslo - særlig ved Drøbak.

- Når du er på et vanlig skip vil oversikten fra bro være mye klarere. Her har du et svært dekk som hindrer sikt, og samtidig står du ikke midtskips og styrer. Du står praktisk talt ute på siden, over vannet, forteller losen.

Han sier at skipet er bortimot maksimalt dyptgående for å kunne seile inn fjorden, med sine 12 meter under vann.

- Det er viktig at man ligger rett i farvannet hele tiden, men det gikk helt problemfritt.

ARBEIDSPLASS: De to losene fikk ganske spesiell utsikt fra arbeidsplassen onsdag. Foto: Privat.
ARBEIDSPLASS: De to losene fikk ganske spesiell utsikt fra arbeidsplassen onsdag. Foto: Privat. Vis mer

- Skal vite hva man holder på med

Jon Einar Kristiansen forteller at begge losene er godt fornøyd med dagens arbeid - til tross for at det har blitt en lang arbeidsdag.

- Det var veldig god stemning på broa. Jeg har vært los i 27 år, og å få sånne oppdrag er bare gøy. Når det er så godt samarbeid er det bare morsomt hele veien, sier Kristiansen.

Til tross for at vekkerklokka gikk klokka 04.45, syns Kristiansen det har vært en god dag på jobb.

- Jeg har et par jeg kjenner som syns det hørtes veldig gøy ut. Man skal jo vite hva man holder på med, og det var jo for så vidt et krevende oppdrag, men det var bare gøy å være med på.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer