Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hjalp jugoslavisk journalist ut av landet

Det finske utenriksdepartementet hjalp i desember en jugoslavisk journalist å flykte fordi journalistens liv var i fare, melder finske aviser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Journalisten Zoran Topencarevic skal ha funnet ut hva som skjedde med den forhenværende serbiske presidenten Ivan Stambolic, som forsvant sporløst i 2000. Stambolic var på 1980-tallet en nær venn av Slobodan Milosevic, og forsvinningen vakte stor oppsikt.

Til avisen Helsingin Sanomat sier Topencarevic at liket av Stambolic kort tid etter ble murt inn i et brokar på en bru over Donau i byen Novi Sad, som var blitt ødelagt under NATOs bombing i 1999.

Topencarevic sier han har vært utsatt for åtte drapsforsøk i sitt hjemland. Han mener å ha bevis for at Milosevics hemmelige politi fremdeles har stor makt, til tross for at de nye demokratiske makthaverne har prøvd å fjerne «mafiaen».

Mysterium

Det finske utenriksdepartementet kom til at Topencarevic befant seg i så stor fare i sitt hjemland, at den finske ambassaden i Beograd fikk beskjed om å hjelpe ham. Topencarevic oppholder seg nå i Finland, der han har søkt politisk asyl.

Skjebnen til Stambolic har vært et stort mysterium etter at han ble bortført under en joggetur i Beograd 25. august 2000. En kilde i det serbiske innenriksdepartementet sa onsdag til Helsingin Sanomat at saken ennå er helt åpen. Men få eller ingen har trodd at Stambolic kunne være i live.

Stambolic var den siste i en lang rekke politiske drap under Slobodan Milosevic. Den mest omtalte saken er ellers drapet på avisredaktøren Slavko Curuvija, som ble skutt utenfor sitt hjem i Beograd i april 1999.

Fra høyeste hold

Topencarevic var en nær venn og kollega av Curuvija, og arbeidet som researcher for ham. Topencarevic sier han mottok opplysninger om Stambolic i form av en lekkasje fra høyeste hold i det serbiske sikkerhetspolitiet i februar i fjor. Ifølge disse opplysningene ble Stambolic bortført og holdt fanget i sju eller åtte dager. Han ble så drept, og liket ble fraktet til Novi Sad.

Den gamle broen i Novi Sad ble ødelagt av NATO-bomber i 1999. Ifølge Topencarevic ble liket av Stambolic dumpet i et hull i et av brokarene, som deretter ble støpt igjen. Broen er blitt fullstendig reparert, og er nå i bruk igjen.

Ifølge Topencarevic kom ordren om å drepe Stambolic direkte fra Slobodan Milosevic.

I fare

Den finske Beograd-ambassadøren Hannu Mäntyvaara sier at det foreløpig ikke er mulig å få bekreftet eller avkreftet Topencarevics opplysninger.

- Men vi har all grunn til å tro at hans liv kan være i fare. Det ville vært temmelig ubehagelig å lese om enda et politisk drap, sier ambassadøren til Helsingin Sanomat.

(NTB)

Hele Norges coronakart