Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hjalp kameraten å begå selvmord

Rørleggermester Tage Wahl Pedersen (48) sto i rettssaken mot Christian Sandsdalen i dag fram og fortalte at han for drøye ti år siden hjalp en kamerat å begå selvmord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis jeg ikke hadde gjort det, hadde jeg følt meg råtten, sa Pedersen.

Den 13. februar 1987 skulle det skje, hadde hans dødssyke kamerat besluttet. Mannen, som var bosatt i Bærum, var rammet av den uhelbredelige sykdommen ALS (amytrofisk leteral sklerose).

Lam

60-åringen var lam og var ikke i stand til å ta en overdose tabletter selv. Derfor hadde han bedt kameraten hjelpe seg.

- De to siste månedene spurte han meg hver dag, flere ganger om dagen, om jeg hadde tenk å trekke meg, fortalte Pedersen i sitt vitneprov.

Byrettsdommer Thore Rønning hadde på forhånd gjort ham kjent med at han kunne nekte å svare på spørsmål som kan føre til straff eller tap av den borgerlige aktelse. Denne bestemmelsen i loven ønsket Pedersen ikke å påberope seg, og han fortalte deretter i korte drag sin historie, som han mener er en tro kopi av Sandsdalens, bortsett fra kjønn og sykdom, som han sa.

Rødvin og piller

Pedersen og den dødssyke kameraten hadde kjent hverandre i 25 år, da kameraten fikk diagnosen ALS. Under en ferie de to hadde i Benidorm sommeren 1986 ba han Pedersen om å hjelpe ham å dø. Og Pedersen svarte ja.

- Hvordan skjedde det? spurte forsvarer Frode Sullands advokatfullmektig Ina Strømstad.

- Jeg gikk inn på kjøkkenet og knuste tabletter i en messingmorter og blandet det med rødvin. Så gikk jeg inn i stua. Han fortalte en vits, så helte han i seg drikken, og så døde han, fortalte 48-åringen.

Sugerør

Kameraten brukte sugerør for å få i seg de to glassene. Det var han som hadde bestemt hvordan det skulle gjøres. Tablettene Paralgin Forte og Halcion hadde han i huset.

- Familien visste om det og var enige, men sønnen visste ikke at det var jeg som skulle gjøre det, sa Pedersen, som i tiden etter dødsfallet har vært mye på farten. Nå bor han i Sverige.

Etterforskes

Først tidlig i år meldte Pedersen seg for politiet i Larvik, som overførte saken til Asker og Bærum politikammer. I april ble han politiavhørt.

- Jeg trengte å få det på avstand, sier han til NTB om årsaken til at det tok så lang tid før han meldte seg.

Angrer ikke

Pedersen regner med å bli straffeforfulgt, men angrer ikke på det han gjorde. Han tok selv kontakt med Sandsdalen fordi han ønsket å vitne i saken.

- Følelsen av at jeg har gjort det riktige er der, svarte han på spørsmål i retten om hvordan han har hatt det i ettertid.

Ved Asker og Bærum politikammer får NTB opplyst at de etterforsker en sak hvor det kan foreligge aktiv dødshjelp, men politiinspektør Hans Tore Høviskland vil ikke bekrefte om mistenkte er Tage Wahl Pedersen. Høviskland regner med at politiet vil ha klar sin innstilling til påtalemyndigheten innen to måneder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!