Hjalp kameraten å dø

Rørleggermester Tage Wahl Pedersen (49) gikk rolig ut på kjøkkenet, blandet en dødelig rødvinscocktail og ga den til sin dødssyke kamerat Fredrik Møller (65). Etter halvannet års etterforskning sendes nå saken til statsadvokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wahl Pedersen er forberedt på det verste.

- Jeg regner med å bli tiltalt, og det blir en tøff rettssak, sier Wahl Pedersen, som nå bor i Koppom i Värmland.

- Det har ikke vært andre saker i Norge av liknende karakter, mener advokat Frode Sulland.

Denne uka sender politiadjutant Karen Vendel Sandå ved Asker og Bærum politidistrikt sin innstilling til statsadvokat Per Volledal. Deretter tar Riksadvokaten den endelige avgjørelsen om rørleggermesteren skal tiltales.

Sannsynligvis ender det med at Wahl Pedersen må møte i retten.

Cocktail med sugerør

I 20 år var de nære venner. Vennskapet startet med at Fredrik Møller leide leilighet hos Tage Wahl Pedersen i Hemsedal. Så begynte Fredrik å bli syk. Han led av den uhelbredelige sykdommen amytrofisk lateral sklerose (ALS), som er en kronisk, organisk nervesykdom. Mot slutten var 65-åringen helt lam og hadde også store problemer med å snakke. Han ville dø.

Om ettermiddagen 13. februar 1987 gjorde Wahl Pedersen slutt på kameratens lidelser.

- Allerede på ferie i Benidorm et halvt år tidligere bestemte jeg meg for å hjelpe ham. Klokka 17 den 13. februar møtte jeg ham i leiligheten på Østerås i Bærum. Etter hvert gikk jeg ut på kjøkkenet, knuste noen tabletter Paralgin Forte og Halcion i en messingmorter og blandet dem med rødvin, forteller Wahl Pedersen til Dagbladet.

Fredrik Møller måtte bruke sugerør for å få i seg innholdet i glasset. Ifølge Wahl Pedersen falt han i koma etter kort tid. Klokka fem på halv åtte døde den syke kameraten i sin seng.

Avhørt

- Hele familien - utenom sønnen - visste om det og var enige. Det lå mye tankevirksomhet bak avgjørelsen. Hadde jeg ikke gjort det, ville jeg følt meg råtten. Fredrik ba inderlig om å få hjelp til å dø, sier han.

Tidlig i 1997 meldte han seg for politiet i Larvik. Saken ble overført til Asker og Bærum politidistrikt, og i april i fjor ble rørleggermesteren avhørt for første gang.

I november fortalte han sin historie i den historiske rettssaken mot dødshjelp-legen Christian Sandsdalen.
Både advokat Frode Sulland og Wahl Pedersen reagerer på at det har tatt halvannet år å etterforske saken.

Stor belastning

- Jeg lever med saken hengende over meg. Det er forferdelig. Du kan ikke ane hvor stor belastning det er å vente på en avgjørelse, sier Wahl Pedersen.

Frode Sulland har påklaget framdriften til statsadvokaten, og han vurderer nå også en klage til Sivilombudsmannen.

- Saken er oversiktlig, og det er åpenbart unødvendig og oppsiktsvekkende at det skal være nødvendig å bruke så lang tid på et så enkelt saksforhold, sier Sulland.

Politiadjutant Karen Vendel Sandå sier at det tok lang tid å finne personene som kan uttale seg i saken.

- Jeg overtok saken i mai, og statsadvokaten var enig med meg at ytterligere etterforskningsskritt måtte tas. Men nå er saken ferdig etterforsket, sier hun.

RISIKERER STRAFF: Rørleggermester Tage Wahl Pedersen hjalp sin syke kamerat Fredrik Møller å dø. Nå risikerer han straff.