MUELLER: Spesialetterforsker Robert Mueller gav sin første offentlige uttalelse på to år om Russland-granskningen. Video: AP Vis mer

Donald Trump:

«Hjalp meg å bli valgt»

Men en time seinere var historien en annen fra USAs president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Først erkjente han det amerikansk etterretning for lengst har konkludert med. Deretter gikk Donald Trump tilbake på det han sa. Helomvendingen tok USAs president bare en time.

For torsdag ettermiddag la Trump ut flere Twitter-meldinger hvor han - atter en gang - angrep den såkalte Russland-etterforskningen, som presidenten for lengst har slått fast er en «heksejakt».

Men i en av meldingene fra Trump, erkjente han plutselig at Russland kan ha hatt noe med valgseieren hans å gjøre.

TIL ANGREP: Donald Trump la selv ut denne videoen på sin Twitter-profil på dagen der spesialetterforsker Robert Muellers Russland-rapport legges fram. Video: Donald Trump / Twitter. Vis mer

«Hjalp meg»

«Russland, Russland, Russland. Det er alt du hørte i begynnelsen av denne heksejakt-bløffen …», skrev Trump og la til:

«Og nå som Russland har forsvunnet fordi jeg ikke hadde noe med at Russland hjalp meg med å bli valgt. Det var en forbrytelse som ikke eksisterte.»

Men bare en time tok Trump på ny en helomvending, da han utenfor Det hvite hus snakket med reportere.

- Nei, Russland hjalp meg ikke å bli valgt. Jeg fikk meg selv valgt, sa han til pressen, før han forlot hovedstaden Washington D.C. til fordel for Colorado Springs.

Russisk valginnblanding

Et samlet amerikansk etterretningskorps har for lengst konkludert med at Russland skal ha blandet seg inn i det amerikanske presidentvalget i 2016.

Målet skal ha vært å skade Trumps motstander, demokraten Hillary Clinton, men hvor stor effekt den russiske cyberkampanjen hadde på valgutfallet, er vanskelig å slå fast.

Trump har så etter at han flyttet inn i Det hvite hus 20. januar 2017 fastholdt at Russland angivelige innblanding ikke var til fordel for ham, og har sådd tvil om konklusjonen til sin egen etterretning.

Mueller-rapporten

Russlands angivelige valginnblanding, og anklager om at Trump-kampanjen samarbeidet med russerne, var gjenstand for spesialetterforsker Robert Muellers to år lange etterforskning, som ble ferdig tidligere i år.

I rapporten, som ble delvis offentliggjort, slår også han fast at russerne forsøkte å blande seg inn i valget, men fant ingen bevis for at Trump-kampanjen og Russland samarbeidet.

Rapporten listet imidlertid opp ti punkter hvor de mener Trump kan ha forsøkt å motarbeide etterforskningen, men anbefalte ikke å straffeforfølge presidenten.

Likevel sa Robert Mueller i går, i sin første offentlige uttalelse på to år, at etterforskningen ikke frikjente Trump fra å ha begått lovbrudd.

- Hvis vi hadde vært sikre på at presidenten ikke hadde brutt loven, ville vi ha sagt det. Vi kom derimot ikke til en konklusjon om hvorvidt presidenten begikk et lovbrudd.

Det er nesten ordrett det som også står i rapporten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer