Dødsulykken i Danmark:

- Hjalp mora og dattera ut av bilen

Far og sønn omkom i togulykken, og mor og datter overlevde. Før ulykken leverte familien en hund til et pensjonat.

ULYKKE: To personer omkom da en norsk familie på fire, som er hjemmehørende i Buskerud, var involvert i en ulykke i Danmark lørdag formiddag. Reporter: Frode Andresen. Vide: Frank Karlsen Vis mer

To personer omkom da en norsk familie på fire, som er hjemmehørende i Buskerud, var involvert i en ulykke i Danmark lørdag formiddag.

Deres bil var involvert i et sammenstøt med et tog på Letbanen i Trustrup på Djursland.

Far (34) og sønn (7) omkom, mens mor (32) og datter (6) ble fraktet til sykehus og var i går kveld utenfor livsfare.

- Hørte et kjempebrak

Drammens Tidende har snakket med en mann som sier at han satt på toget som kolliderte med bilen til den norske familien.

- Vi hørte et kjempebrak, og et vindu braste sammen. Først var vi mest oppmerksomme på om passasjerer eller togfører var kommet til skade. Mens noen ringte 112 løp jeg ned langs skinnene, der det lå en personbil på siden, sier danske Christoffer Damsgaard Fuglsig (23) til Drammens Tidende.

Han skal videre ha løftet dattera og moren i familien ut av bilen, hevder han.

Leverte hunden før ulykken

Familien skal ha levert fra seg en hund til et hundepensjonat rett før ulykken, ifølge TV2.

Line Ostenfeldt er daglig leder ved pensjonatet, og snakket med familien før ulykken.

Til TV2 sier hun at hun er sterkt preget av ulykken, og at det er helt skrekkelig.

Hun forteller at de tok med seg hunden til ulykkesstedet i dag, og la ned blomster.

En bilinspektør og den danske Havarikommissionen ble kalt til ulykkesstedet umiddelbart, og jobber nå døgnkontinuerlig med å undersøke hva som gikk galt, skriver Århus Stiftstidende.

- Alt skal undersøkes

Det er et stort puslespill som skal legges. Derfor jobbet Havarikommissionen på ulykkesstedet fram til klokka 19 i går kveld, for deretter å fortsette arbeidet på Letbanens kontor i Århus.

TO NORDMENN OMKOM: To nordmenn omkom i en ulykke mellom en personbil og et tog i Danmark. Video: Per Øxenholt Vis mer

- Alt skal undersøkes. Derfor kan jeg heller ikke si noe om en tidshorisont, sier Bo Haaning, leder for jernbaneenheten hos Havarikommissionen, til Århus Stiftstidende.

Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Haaning, men til den danske avisa sier han:

- Ut over de to som mistet livet, var det en mor og en datter i bilen som overlevde. Derfor kan kvinnen i bilen kanskje ha viktig viten om hva som skjedde forut for ulykken. Vi innhenter selvfølgelig opplysninger fra vitner, herunder denne kvinnen, så raskt, men samtidig så skånsomt som det lar seg gjøre av hensyn til den voldsomme tragedien hun står i, sier Haaning.

Han sier kommisjonen er oppmerksom på den kritikken som er kommet fra lokale beboere i området vedrørende signalanlegget. Det vil bli undersøkt.

- Sikkerhetsfeil

Ifølge lokalavisa Århus Stiftstidende følger Letbanen normal kjøreplan igjen i dag. I etterkant av ulykka har naboer til ulykkesstedet lagt fram påstander om sikkerhetsbrister ved togovergangen. En nabo, Mike Klemmensen, sier at det ikke er bommer ved togovergangen.

- Det er ganske forferdelig det som har skjedd. Vi er rystet. Det verste er at bommene som er innkjøpt, ligger på en nabogård. De har bare ikke blitt satt opp før togene begynte å kjøre på strekningen, sier Klemmensen.

Letbanen-direktør Borre avfeier anklagen.

- Det er en overgang uten bommer, og således har det aldri vært bommer der, sier Borre til Dagbladet.

Han forteller at fartsgrensen på strekningen skal økes til 100 km/t, og at det i forbindelse med det skal installeres bommer på alle overganger langs strekningen.

Nabo Klemmensen hevder også at det finnes ytterligere sikkerhetsbrister ved overgangen.

- De to siste dagene har vi registrert at lyssignalet ikke har virket, hevder Klemmensen, som støttes i sin kritikk av sikkerheten av flere naboer som har uttalt seg til danske medier.

Familie på plass

I dag melder Drammens Tidende at de pårørende er på plass i Danmark.

TOGET GÅR: Togene på linja går som normalt igjen søndag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TOGET GÅR: Togene på linja går som normalt igjen søndag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Familien er i Århus nå. De to familiemedlemmene som ikke omkom i ulykken er fortsatt på sykehuset, sier vaktsjef Martin Christensen ved Østjyllands politi til avisa.

- Vi tar vare på de overlevende, som har det bra under forutsetningene. De er med familien sin på sykehuset, sier Christensen til TV 2.