Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hjalp psykisk syk - ble drept

I går ble 25-åringen siktet for forsettlig drap på Eva Lilleøen (55). I dag skulle han egentlig vært utredet for behandling av psykiske problemer ved Elvestad sykehjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EIDSVOLL/OSLO (Dagbladet): Mannen er siktet for forsettlig drap, etter at lærer Eva Lilleøen (55) ble funnet drept i sitt eget hjem lørdag.

25-åringen har i flere år fått oppfølging fra Eidsvoll kommune på grunn av rusproblematikk og psykiske problemer.

- De siste månedene har psykiatrisk avdeling i helse- og sosialetaten vært koblet inn ut fra en vurdering av utviklingen hans, sier Knut Viset, helse- og sosialsjef i Eidsvoll kommune.

25-åringen skal ha hatt psykiske problemer, og har tidligere vært innom flere behandlingsinstitusjoner, blant annet barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved Akershus Universitetssykehus.

I dag skulle den siktede egentlig vært til utredning for videre behandling hos spesialhelsetjenesten ved Elvestad sykehjem i Nes. Eva Lilleøen skal ha jobbet aktivt med å skaffe hjelp til 25-åringen.

- Avdøde har vært involvert i denne prosessen, men jeg kan ikke utdype hvordan på grunn av taushetsplikten, sier Viset.

Nært forhold

Eva Lilleøen og den drapssiktede 25-åringen skal ha hatt et spesielt og nært forhold. Mannen har et barn med en av Lilleøens døtre, men forholdet til datteren skal være avsluttet.

FUNNET DREPT: En av Lilleøens døtre fant moren drept i lærinnens hjem i boligområdet Styrilia i Eidsvoll i 15-tida lørdag ettermiddag. 25-åringen framstilles for varetektsfengsling i dag. I går ville han ikke snakke med politiet. Foto: Bjørn Langsem
FUNNET DREPT: En av Lilleøens døtre fant moren drept i lærinnens hjem i boligområdet Styrilia i Eidsvoll i 15-tida lørdag ettermiddag. 25-åringen framstilles for varetektsfengsling i dag. I går ville han ikke snakke med politiet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Hun har følt et spesielt omsorgsansvar for siktede, og forsøkt å ta seg av ham, sier lensmann Asbjørn Nerbø til Dagbladet.

25-åringen skal i flere og lengre perioder ha bodd hos Lilleøen, også i den senere tid.

- Jeg vet at Eva sto veldig på for 25-åringen og ville hjelpe ham. Det er forferdelig at det skulle ende på denne måten for en som har gitt så mye, sier en tidligere kollega.

- Så vidt jeg forsto var hun den eneste som ikke var redd ham. Han var jo veldig ustabil på grunn av rusproblemene.

Lilleøen, som er utdannet sykepleier, skal ikke ha vært tilknyttet noen av behandlingsinstitusjonene mannen har vært innom.

Kjenning av politiet

Avdøde har aldri vært i konflikt eller kontakt med politiet, men den siktede er en kjenning av politiet.

- Vi har vært i hjemmet i forbindelse med ordensforstyrrelser og husbråk, sier politiadvokat Harald Holmsen.

Politiet kjenner til mannens problematiske fortid.

- Han er en ung mann som ikke har fått til alt han selv ville, eller burde fått til i livet. Han har slitt med sine problemer en tid, sier lensmann Nerbø.

Den psykiske tilstanden vil også bli gjenstand for vurdering i den videre strafferettslige prosessen av mannen.

- I slike saker vil gjerningsmannens psykiske tilstand alltid bli vurdert, sier politiadvokat Holmsen.

- Forsvarlig oppfølging

Eidsvoll kommune mener de har gjort det de kan for å hjelpe den drapssiktede 25-åringen.

- Vi har ikke hatt indikasjoner på voldelige tendenser hos ham, sier helse- og sosialsjef Knut Viset.

- Men politiet sier de har måttet rykke ut til avdødes bolig i forbindelse med husbråk og ordensforstyrrelser som 25-åringen har stått bak?

- Husbråk og ordensforstyrrelser behøver ikke å være likestilt med vold. Vi har ikke fått noen tilbakemelding fra politiet om at dette har dreid seg om vold.

- Min vurdering er at vi har fulgt opp situasjonen på en faglig forsvarlig måte. Det som har skjedd er en dypt tragisk hendelse, og jeg føler med alle pårørende, sier Viset til Dagbladet.

25-åringen har de siste månedene disponert en kommunal bolig som er tilrettelagt for rusomsorg med tilgang på omsorgspersonell. Etter det Dagbladet vet skal han allikevel ha bodd hjemme hos Eva Lilleøen den siste tiden.

Villmannskjøring

En av Lilleøens døtre fant moren drept i lærerinnens hjem i boligområdet Styrilia i Eidsvoll i 16.15-tida lørdag ettermiddag. Mindre enn en time senere ble 25-åringen pågrepet, blodig, kjørende på E6 i Lilleøens bil.

Han ble i går siktet for forsettlig drap, og politiet skal ha sterke bevis mot ham. Blant annet stikkskader på avdøde og spor på åstedet.

Politiet gjorde i går en rundspørring blant Lilleøens naboer, og gjennomførte taktisk etterforskning.

De er fortsatt interessert i bevegelsene til Eva Lilleøens bil, en rød Nissan Sunny 1994-modell, i timene før hun ble funnet drept. Det er den samme bilen siktede ble arrestert i.

Dagbladet har snakket med personer som har sett bilen stå parkert, med betydelige skader og bulker, i et veikryss like ved Lilleøens hjem.

- Bilen har vært i aktivitet og vi tror den kan ha blitt brukt både natt til lørdag og lørdag formiddag. Vi er svært interessert i disse bevegelsene, sier lensmann Asbjørn Nerbø.

Politiet bekrefter at bilen har karosseriskader, og Dagbladet har opplysninger om at den siktede skal ha drevet villmannskjøring med bilen, blant annet på et nærliggende jorde.

En krangel om bilen og 25-åringens bilbruk kan ha utløst drapet.

- Vi jobber for å finne ut om dette kan være noe av motivet, sier Nerbø.

Leter etter drapsvåpen

Politiet er også interessert i bevegelser i og rundt hjemmet til Lilleøen i timene før hun ble funnet.

Politiet har funnet en gjenstand siktede skal ha kastet ut av bilen før han ble pågrepet. Dette skal ikke være drapsvåpenet, og politiet jakter fortsatt på dette. Drapsvåpnet skal etter det Dagbladet erfarer være en kniv, og det skal være spor etter kamp i boligen.

25-åringen fremstilles for varetektsfengsling i dag, og vil høyst sannsynlig bli avhørt i løpet av dagen. I går ville han ikke snakke med politiet.

Jobbet som lærer

Eva Lilleøen har siden i fjor høst jobbet i halv stilling som helse- og sosialfagslærer ved Strømmen videregående skole. I tillegg jobbet hun deltid ved et sykehjem i Ullensaker.

Tidligere kollegaer Dagbladet har vært i kontakt med beskriver henne som en omsorgsfull person.

- Eva var veldig blid og snill. Hun var utadvendt, morsom og lett å snakke med, sier en av dem.

•Tips politiet i Romerike: 64 84 20 00.

- Ropte om hjelp i ti år

Foreldrene til den drapssiktede 25-åringen forsøkte i ti år fortvilt å få sønnen til psykiatrisk behandling.

EIDSVOLL/OSLO (Dagbladet): Forsvarer Sigmund Øien sier at det ikke kommer på tale med noe avhør av 25-åringen som er siktet for drapet på Eva Lilleøen før han får hjelp av helsepersonell.

- Han har et sterkt behov for å komme i kontakt med politilegen, og for å få psykiatrisk hjelp. Det er det han trenger nå, og det vil ikke være mulig å avhøre ham før det har gått i orden, sier Øien til Dagbladet.

- Hva slags form er han i?

- Den fysiske formen er god, forholdene tatt i betraktning. Men han er en ung mann som har det kaotisk i hodet og som har psykiske problemer.

Kasteball
Advokat Øien besøkte i går sin klient på politihuset i Lillestrøm. Han snakket også med siktedes familie.

- Foreldrene har gjennom ti år ropt om hjelp for å få ham til ordentlig behandling. De føler at han har gått inn og ut av institusjoner. Han har vært et sted i to- tre dager, og blitt kastet ut igjen, med beskjed om at han ikke er psykotisk. De føler at de ikke har blitt trodd, sier Øien.

Forsvareren har ikke snakket med 25-åringen om skyldspørsmålet.

- Han har ikke vært i stand til å forklare noe om det, og det er grunn til å understreke at han ikke er dømt ennå. Men familien er forferdet. De har følt at det har båret galt av sted med ham, men de hadde ikke forestilt seg at det kunne ende slik, sier advokaten.

25-åringen skulle egentlig til utredning ved Elvestad sykehjem i dag, og Øyen mener at kommunen har innsett alvoret i mannens tilstand de siste månedene.

- Familien har følt at kommunen etter hvert skjønte at behovet for hjelp var stort. Det ville forhåpentlig ha hjulpet, men nå kan det se ut til å være litt for seint, sier forsvareren.

Han bekrefter at Eva Lilleøen har tatt seg av den nå drapssiktede mannen.

- Hun så problemene hans, og forsøkte å hjelpe så godt hun kunne.

Følte fortvilelse

Sigmund Øien mener denne saken føyer seg inn i en rekke av liknende saker.

- Det er utrolig tragisk, men dessverre opplever vi ikke disse situasjonene så sjelden. Jeg mener at denne saken har klare paralleller til andre saker. Både taxidrapet i Sandvika, og saken der en 17-åring er siktet for å ha drept moren sin i boligen deres på Haugenstua i Oslo.

25-åringens foreldre skal ha følt fortvilelse overfor det offentlige helseapparatet.

- Det er svært ille at familie og nærstående ikke blir trodd, og at de heller føler at de maser og er en belastning. De pårørende sitter på opplysninger som burde blitt tatt hensyn til i et behandlingsopplegg, sier Øien.

DREPT: Eva Lilleøen (55).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media