SIKTET FOR MASSIVE SKATTEUNNDRAGELSER: Eksbanksjef Raoul Weil i UBS ble pågrepet i Italia. Han er ettersøkt i USA, siktet for å hjelpe rike amerikanere med å unndra skatt. Foto: EPA/UBS/NTB Scanpix
SIKTET FOR MASSIVE SKATTEUNNDRAGELSER: Eksbanksjef Raoul Weil i UBS ble pågrepet i Italia. Han er ettersøkt i USA, siktet for å hjelpe rike amerikanere med å unndra skatt. Foto: EPA/UBS/NTB ScanpixVis mer

- Hjalp rike amerikanere med å gjemme unna 118 milliarder

Den tidligere toppsjefen i den sveitsiske banken UBS ble pågrepet på luksushotell i Italia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske myndigheter mener Raoul Weil (53) hjalp 17 000 velstående amerikanere med å gjemme unna 20 milliarder amerikanske dollar fra beskatning, melder Financial Times. Det tilsvarer rundt 118 milliarder kroner.

Den tidligere toppsjefen i UBS, en av verdens største private banker, ble pågrepet på et luksushotell i Bologna nord i Italia i helga. Han sitter nå fengslet i byen, og risikerer nå å bli utlevert til USA.

Har levd fritt i Sveits Weil skal ifølge amerikanske myndigheter ha sørget for at banken tjente 200 millioner euro, rundt 1,6 milliarder kroner, på avtalene med de rundt 17 000 amerikanerne.

I 2009 ble UBS dømt til å betale bøter på 780 millioner dollar.

Mens UBS har sagt seg villig til å samarbeide med amerikanske myndigheter, ved blant annet å utlevere navnene på 4450 amerikanere med hemmelige sveitsiske kontoer, har Weil gjennom sin advokat kalt påstandene fra amerikanske myndigheter for «helt grunnløse og uten korrekt faktagrunnlag».

- Da Raoul Weil ble tiltalt i 2008 ble han umiddelbart fratatt alle roller i banken. UBS kom fram til en endelig enighet med amerikanske myndigheter i 2010, sier en UBS-talsmann.

Direktør i forvaltningsfond Weil har levd fritt i Sveits, der statsborgerne må samtykke til utlevering til andre stater, melder Financial Times. Men i Italia, der han altså ble pågrepet lørdag, er reglene anerledes. Weil risikerer nå å bli utlevert innen uker eller måneder.

Weil er i dag direktør for forvaltningsfondet Reuss Private Group. De opplyser at Weil var på en privat reise i Italia.

- Det var ingen saker gående mot ham i Sveits. Han har vært helt åpen om sin situasjon, og det var ingen grunn til å la være å utnevne han som direktør i år, sier en talsmann for forvaltningsfondet.