Hjalp Røkke

Eksminister Tore Tønne har mottatt 1,5 millioner kroner for seks ukers arbeid med sammenslåingen av Kjell Inge Røkkes Aker Maritime og Kværner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den mektige næringslivsaktøren Tore Tønne høster nå fruktene av innsatsen under fjorårets finansthriller, en innsats han tidfester til seks uker. Arbeidet med å bidra til at Aker Maritime fikk overta skakkjørte Kværner, har så langt gitt ham 1,5 mill. kroner. Mer er underveis.

«Suksesshonorar»

Dagbladet kan i dag fortelle at Tønne for to måneder siden sendte sin første regning for det seks uker lange oppdraget.

Fakturaen ble stilet til advokathuset BA-HR, med påtegnelsen «delutbetaling av suksesshonorar i forbindelse med kjøp av Kværner». Som avsender sto Tønne Consult, Tore Tønnes heleide, private selskap.

De 1,5 millioner kronene skal for kort tid siden ha blitt innbetalt til Tønnes bankkonto.

Tore Tønne var i går svært uvillig til å forklare seg om sitt engasjement.

Han ønsket ikke å gå i detalj verken om arbeidet konkret, eller hvem som var oppdragsgiver. Først etter at Dagbladet konfronterte ham med dokumentasjonen, erkjente han at han har sendt et krav etter sitt arbeid.

Den foreløpige utbetalte summen - 1,5 millioner kroner - tilsvarer to årslønner for en statsråd. Deles beløpet på de 42 dagene Tønne skal ha arbeidet med finansthrilleren, blir summen nesten 36000 kroner dagen.

Tette bånd

Tore Tønne forlot posten som helseminister da regjeringen Stoltenberg gikk av 19. oktober i fjor. 42 dager seinere, den 30. november, ble han innvalgt som nestleder i Kværner-styret - et styre som ledes av storaksjonær Kjell Inge Røkke.

Båndene mellom de to mektige finansmennene har lenge vært tette.

Som SND-sjef sprøytet Tore Tønne inn om lag 50 millioner kroner i Røkkes fiskerivirksomhet. I 1998, etter en kort periode i Saga Securities, ble Tønne hentet inn som sjef for Røkke-kontrollerte Norway Seafoods. Dagbladet er kjent med at det er BA-HR som har stått for utbetalingen av Tønnes honorar. Firmaet har vokst seg stort på engasjementer for Kjell Inge Røkke, og sto sentralt blant korpset av rådgivere under fjorårets oppkjøp. Flere av BA-HRs advokater sitter i dag i sentrale styreposisjoner i både Kværner og Aker RGI. BA-HR har også hatt en sentral rolle i Finance Credit, som for tida er under gransking av Økokrim.

Gode venner: Da Kjell Inge Røkke (i midten) valgte seg sitt første Kværner-styre etter overtagelsen, fikk han med seg blant andre Tore Tønne (nr. 3 fra v.). Ellers fra v. Anders Eckhoff, Yngve Hågensen, Åsmund Knutsen, Rolf Utgård og Eldar Myhre.