Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hjelm kan bli påbudt for alle

Snart kan det bli påbudt å bruke sykkelhjelm. Årlig blir cirka 1600 barn brakt til sykehus med hodeskader etter ulykker. Myndighetene vil redusere ulykkene og spare et betydelig helsebeløp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er to mulige løsninger politikerne og Samferdselsdepartementet fikk oversendt fra Vegdirektoratet før jul:

  • Påbudt hjelmbruk for alle under 15 år.
  • Påbudt hjelmbruk for alle (også voksne).

Et tredje alternativ er at hele behandlingen av påbudsspørsmålet blir utsatt på ubestemt tid.

Spørsmålet er nå til utredning i departementet og vil ventelig være ferdig i løpet av et par uker.

Barn skades mest

I løpet av dette året vil trolig over 8000 barn bli brakt til lege med store eller små skader etter sykkelulykker her i landet. 1600 av dem dreier seg om hodeskader. I tillegg kommer tusenvis av skader som aldri blir rapportert og ført i statistikker.
Statens institutt for folkehelse har lagt fram opplysninger om at påbudt bruk av sykkelhjelm er av de mest kostnadseffektive og skadereduserende tiltak som ikke er gjennomført her i landet.

I fjor ble 11 syklister drept i trafikkulykker på norske veier, det nest laveste antall på mange år. Myndighetene ønsker likevel å bedre trafikksikkerheten for syklister ytterligere.

Til høring

- Fortsetter økningen i antall sykkelulykker, kan det føre til påbud om bruk av sykkelhjelm, bekrefter Vegdirektoratets informasjonsdirektør, Steinar Gullvåg.
Vegdirektoratet har allerede hatt et forslag til påbud ute til høring. Det dreide seg om påbud for barn eller påbud for alle. Men juridiske betenkeligheter og problemer med den praktiske håndhevingen har ført til at påbudet i hvert fall ikke trår i kraft fra 1. april i år, slik planen var i utgangspunktet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!