Hjelmeland synes det er forferdelig

Fritz Hjelmeland (61) bekrefter overfor Dagbladet at bilulykken i 1964 ikke ble trukket fram da han møtte i retten for igjen å ha kjørt for fort. - Jeg gjorde ingen ting for å påvirke det, fordi jeg regnet med at den gamle saken var foreldet, forklarer Fritz Hjelmeland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mye tyder på at herredsrettsdommer Terje Mowatt ikke visste at Hjelmeland tidligere var dømt, da han ledet forhørsrettssaken i Sunnfjord. Under avsnittet om straffeutmåling i dommen, skriver Mowatt:

«Siktede er en 61 år gammel tidligere ustraffet mann, som nå skal straffes for fartsoverskridelse.» Det innebærer sannsynligvis at Hjelmelands sak ikke er oppført i strafferegisteret.

Slettes aldri

Førstestatsadvokat Tor-Geir Myhrer hos Riksadvokaten opplyser at tidligere dommer aldri skal slettes fra strafferegisteret.

- Jeg vil nesten tro at den mest sannsynlige forklaring her er at det har skjedd en eventuell glipp ved overføringen til det sentrale straffergisteret da det ble opprettet ved lov av 1971, kommenterer førstestatsadvokaten.

Ifølge Myhrer skal tidligere dommer være oppførte og tilgjengelige i forbindelse med nye tiltaler.

- Jeg har selv vært i retten der atskillig eldre saker enn dette er trukket fram, sier Tor-Geir Myhrer.

- Forferdelig

Fritz Hjelmeland ser ingen parallell mellom ulykken i 1964 og den nylig avsagte dommen.

- Dette var på en fjellovergang, uten et menneske i veibanen. Jeg synes det er forferdelig å rippe opp igjen i den gamle saken, som jeg har gjort opp for. Husk at det er 35 år siden. Men det har vært med meg hele livet.

Fritz Hjelmeland var 25 år gammel og nylig hjemkommet fra et lengre Amerika-opphold da tragedien inntraff på riksveien utenfor Sogndal.

- Jeg hadde vært i USA i fem år og kjørte med amerikansk førerkort. Politiet hadde tidligere funnet sertifikatet mitt i orden, men etter ulykken ble det gjort et poeng av at førerkortet var amerikansk. Det gjorde utslag på straffen, opplyser Fritz Hjelmeland.

Førde-entreprenøren synes de siste dagers medieomtale har vært vond å svelge:

- Ikke akkurat normalt for en vanlig fartsovertredelse, eller hva synes du? spør han.

TRAGEDIE: Fritz Hjelmeland synes de siste dagers omtale er vond å svelge.