Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Hjelp disse menneskene»

LONGYEARBYEN (Dagbladet): Statsminister Kjell Magne Bondevik sier det kan bli aktuelt å be nordmenn åpne sine hjem for flyktningene fra Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I hele påsken har nordmenn fulgt TV-bildene fra flyktningenes forferdelige situasjon. Europas innbyggere rystes av tragedien på Balkan.

Dagbladet møtte statsminister Kjell Magne Bondevik under hans besøk på Svalbard i går kveld. Han appellerer nå direkte til det norske folket om å hjelpe menneskene på flukt fra krigen i Jugoslavia.

Smertefullt

- Jeg vil oppfordre det norske folk til å gi penger og påvirke kommunene til å ta imot flere flyktninger, sier statsministeren.

- Det norske folk rystes av flyktningenes skjebne. Hva gjør situasjonen med deg som sitter med makt til å påvirke den?

- Lidelsene berører oss alle. Det er smertefullt og berører meg sterkt følelsesmessig. Jeg føler med dem som lider. Det hadde jeg gjort uansett hvilken posisjon jeg hadde hatt.

- Gi penger

- Hvordan håndterer du disse følelsene?

- Jeg forsøker å tenke gjennom hva vi kan gjøre. Det har vært det viktigste for meg de siste dagene. Å finne ut hva Norge kan gjøre for å begrense smertene og lidelsene. Derfor trapper vi opp den norske hjelpen.

- Er det noe det norske folk kan gjøre for å hjelpe til?

- Det er det. Og jeg vil gjerne oppfordre det norske folk til å gi penger til de frivillige organisasjonene som nå forsøker å hjelpe flyktningene, sier statsministeren.

- Press politikerne

- Kan det bli aktuelt å be det norske folk åpne sine hjem for å ta imot flyktninger?

- Ja, det kan bli aktuelt.

- Men aller først vil jeg oppfordre folk til å påvirke sine kommunestyrer slik at disse tar imot flere flyktninger. Ved at vanlige mennesker presser på overfor sine kommunepolitikere, har jeg tro på at kommunene vil kunne ta imot flere flyktninger enn det de gjør i dag.

Foreløpig er det bestemt at Norge skal ta imot 6000 flyktninger, men statsministeren forteller også om en opptrappingsplan som innebærer at Norge skal kunne ta imot flere flyktninger.

- I arbeidet for å begrense lidelsene er vi avhengige av at vi har støtte fra folk ute i hver enkelt kommune, sier statsminister Kjell Magne Bondevik til Dagbladet.

Statsministeren innrømmer samtidig at han ikke var forberedt på konsekvensene av krigen i Jugoslavia.

- Vi undervurderte kynismen, sier han.

Bondevik sier dette mens han for første gang som statsminister besøker det strategisk svært så viktige Svalbard.

Krigen i Jugoslavia, og den spente situasjonen mellom USA og Russland, har ikke gjort Svalbards betydning mindre. Dette vet statsministeren. Han vet at hans besøk på Svalbard mens Europa herjes av krig blir lagt merke til i Russland. Han legger likevel ikke skjul på at situasjonen for de kosovoalbanske flyktningene gjør et sterkt inntrykk.

- Det blir forkjært å snakke om å vinne denne krigen. Nå finnes det stort sett bare tapere, sier han, etter at han nok en gang har forklart hvorfor det var nødvendig å gå til militær aksjon i Jugoslavia.

- Overrasket

- Vi visste på forhånd at bombingen kunne føre til etnisk rensing, det har vi sett tidligere.

- Betyr det at du som statsminister var forberedt på den menneskelige tragedien som nå utspiller seg i Europa?

- Nei, jeg er overrasket. Vi har undervurdert hvor kynisk Milosevic er. Vi var ikke klar over brutaliteten i kynismen, sier Kjell Magne Bondevik.

- På den annen side kunne vi neppe ha forutsett dette. Og hadde ikke NATO gått inn, hadde vi hørt et rop om at noe måtte skje. Det så vi også i Bosnia, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.