- Hjelp folk med strømmen

Ap-leder Jens Stoltenberg ber olje- og energiminister Einar Steensnæs om å skjerpe seg og ta ansvar for at kraftprisene har gått til himmels.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stoltenberg mener Steensnæs bør gripe inn for å hjelpe folk som sliter med historisk høye strømpriser.

I et intervju med Dagbladet i går sa statsråd Steensnæs at han ikke har ansvar for de historisk høye kraftprisene.

- Feil! Selvsagt har statsråden ansvar. Jeg er rystet over at en statsråd fraskriver seg dette ansvaret, sier Ap-leder Stoltenberg, som sjøl har vært olje- og energiminister i flere år.

- En olje- og energiminister skal iverksette kortsiktige og langsiktige tiltak dersom strømprisene gjør slike hopp som vi har sett de siste ukene. Han har mulighetene, men han bruker dem ikke. Det er det som er saken, slår Stoltenberg fast.

Må på sosialen

Svært mange husstander i Norge vil måtte punge ut med både 4000 og 5000 kroner mer i strømregninger i vinter. For folk flest er dette mye penger. Og mange må gå til sosialkontoret for å få hjelp.

Saken blir enda verre når en del strømleverandører nå går ut og frister med kostbare forbrukslån til kunder som har problemer med å betale. De som takker ja, risikerer å betale opp til 20 prosent renter.

- Statsråden burde ta kontakt med selskapene og sørge for å stable på beina en ordning med betalingsutsettelser som rentebelastes med for eksempel husbankrente. Folk skal ikke flås to ganger når strømprisen går opp, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Statsråd Steensnæs har også mulighet til å gi tilskudd til dem som betaler aller mest. Tilskuddsordningen eksisterer, men Steensnæs har ikke sørget for å bevilge penger til ordningen, slår Ap-lederen fast.

Billigere om natta

Stoltenberg mener også at Steensnæs burde satt fart i arbeidet med å differensiere døgnprisen på strøm. I dag betaler forbrukerne like mye om de bruker strømmen i «rushtida», tidlig om morgenen og på ettermiddagen, eller om de kjører oppvaskmaskin, vaskemaskin eller tørketrommel på natta.

- Strømmen blir unødvendig kostbar fordi alle bruker store mengder strøm samtidig. Det er dyrt å dekke forbrukstoppene. Det er viktig å belønne smartere forbruk. Alt man trenger å gjøre, er å montere nye strømmålere og å lage et flerprissystem, sier Stoltenberg, og legger til:

- Politikerne har ansvar for å hjelpe folk. Det var norske politikere som ba folk slutte å fyre med olje og ved fordi dette var lite miljøvennlig. Dermed la folk om. I dag er det mange mennesker som bare varmer opp med vannkraft. Det er de som får den store smellen nå, sier Stoltenberg.

Halverte støtte

Han mener det skulle vært bygd ut annen kraft for å dekke det økende forbruket. Selv har han vært en ivrig talsmann for konvensjonell gasskraft med store CO{-2}-utslipp. Men han er også en varm tilhenger av såkalt CO{-2}-fri gasskraft, slik KrF og Einar Steensnæs har vært. Men da Steensnæs og KrF kom i regjering med Høyre halverte de bevilgningene til forskning på «miljøvennlig» gasskraft.

- Det er Steensnæs som har ansvaret for dette. Det er også hans ansvar å sette fortgang i utbyggingen av andre fornybare energikilder, sier Stoltenberg.

RYSTET: - Jeg er rystet over at olje- og energiminister Einar Steensnæs skyver ansvaret for de høye strømprisene fra seg. Er det sosialminister Ingjerd Schou som skal ta støyten når forbrukerne må på sosialkontoret for å få hjelp med strømregninga? spør Ap-leder Jens Stoltenberg.