Presidentvalgkamp

Hjelp fra superstjernene

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden får med seg både den politiske superstjerna Barack Obama og den musikalske superstjerna Stevie Wonder i den siste sluttspurten før valget tirsdag.

HJELPER TIL: Musikklegenden Stevie Wonder og tidligere president, Barack Obama, stiller opp sammen med demokratenes presidentkandidat i Joe Biden i valgkampinnspurten i Michigan. Foto: Patsy Lynch / REX / NTB
HJELPER TIL: Musikklegenden Stevie Wonder og tidligere president, Barack Obama, stiller opp sammen med demokratenes presidentkandidat i Joe Biden i valgkampinnspurten i Michigan. Foto: Patsy Lynch / REX / NTB Vis mer
Publisert

FLINT/DETROIT (Dagbladet): Trioen besøker den svært viktige vippestaten Michigan lørdag. Biden og tidligere president, Barack Obama, holder sitt første valgkamparrangement sammen på en skole i Flint i Michigan. Deretter får de med seg Stevie Wonder på nok et arrangement i Detroit en kort kjøretur unna. På grunn av coronapandemien er ikke arrangementene åpne for offentligheten. I stedet får noen hundretalls utvalgte tilhengere komme på drive-in-arrangementene.

Begge arrangementene foregår i byer med en stor afroamerikansk befolkning, og det er særlig denne delen av befolkningen Biden nå kjemper for å få til å stemme. Michigan er dessuten én av de tre delstatene - sammen med Pennsylvania og Wisconsin - som USAs president, Donald Trump, vant med hårfin margin i 2016, og som dermed sendte ham til Det hvite hus.

LANGET UT: USAs tidligere president Barack Obama langet ut mot Donald Trump i hans første valgkamptale - og kalte blant annet Trumps TV-tall dårlige. Video: AP Vis mer

- Ikke 2016

Fortsatt har mange demokrater mareritt om det som skjedde i 2016. I Michigan. Den gangen vant Trump delstaten med 10.700 stemmer. En viktig årsak var at valgdeltakelsen blant afroamerikanere stupte. Bre 59,6 prosent stemte i presidentvalget i 2016 mot rekordhøye 66,6 prosent da Obama stilte til gjenvalg i 2012, ifølge Pew Research Center.

- Dette er ikke 2016. Folk er motiverte. Folk har energi og er klare til å rette opp feilene fra 2016, sier den lokale partilederen Jonathan Kinloch til AP.

Mens Obama trolig er USAs mest populære politiske skikkelse, er Stevie Wonder en musikklegende, som er oppvokst i Detroits Motown-tradisjon. Låta hans «Signed, Sealed, Delivered I'm Yours» skal være en stor favoritt både hos Barack og Michelle Obama. I en valgkampinnspurt får låta også en litt annen betydning. Dermed ligger mye til rette for at nettopp denne er på setlista.

Leder

På gjennomsnittet av meningsmålingene i delstaten, leder Biden nå med 6,5 prosent poeng over Trump, ifølge Realclearpolitics.com. Men det er tydelig at Biden overhodet ikke føler seg helt trygg på seier ettersom han henter inn det tyngste skytset for å overbevise velgerne i innspurten.

Til tross for Bidens superstjernehjelp, har ikke Trump gitt opp Michigan. Han har holdt flere valgmøter i delstaten den siste tida, og vil også ha nye valgmøter her før valget.

Ingen dataSannsynlig demokratiskSikker demokratiskVippestat/usikkertSannsynlig republikanskSikker republikansk
Ingen data tilgjengelig enda
Sist oppdatert:

--

-- valgstemmer

Biden: --

Trump: --

FÅR SLAKT: Denne uttalelsen fra Donald Trump har fått mange til å reagere. Video: AP Vis mer

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer