- Hjelp! Jeg vil hjem

Feriebildene mor og far ikke vil se.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg er livredd for å forlate hotellrommet. Det er farlig å ta taxi, det er farlig å møte feil personer på gata, sier Susanne Gamst (18) fra Tromsø til Dagbladet.no.

Hun og venninna dro på det som skulle bli drømmeferien til Sunny Beach i Bulgaria tirsdag denne uka. De bestilte billettene for flere måneder siden. Dagene før de dro møtte de sjokkerende avistitler som fortalte som "DRAP PÅ BLOODY BEACH".
 

- Jeg tenkte alle overskriftene sikkert var overdrevne, men jeg skjønner nå de var på sin plass. Annenhver skandinav vi møter er utsatt for noe, sier hun.

Planen var at de skulle være i landet til 7. august, men har nå fått booket om hjemreisen til tirsdag neste uke.

- Andre dagen her nede fikk venninna mi noe i drinken sin. I natt ble jeg utsatt for det samme, hevder jenta.

Det har vært mye skriverier om det som nå bare kalles «Bloody Beach» den siste tiden. Dagbladet besøkte overberusede Sunny Beach i Bulgaria:

Bulgarsk Hip hop dundrer over anlegget ved svømmebassenget, til stor forlystelse for de solbrente tyskerne med ølvom under hawaii-skjorta.

Nede på gata høres ei jevn summing av turister på shopping, bilmotorer og bølgene som slår inn mot svartehavskysten. Snart går sola ned. Det er på tide å stå opp.

BRYR SEG IKKE: Jentene gir blaffen i en svenske som har fått litt for mye å drikke. Han ligger midt i gata mens taxiene kjører forbi. Klokka har så vidt passert seks om morgenen. FOTO: Frank Karlsen
BRYR SEG IKKE: Jentene gir blaffen i en svenske som har fått litt for mye å drikke. Han ligger midt i gata mens taxiene kjører forbi. Klokka har så vidt passert seks om morgenen. FOTO: Frank Karlsen Vis mer

24 TIMER TIDLIGERE:

Ei gulkledd jente holder en svær parasoll opp i lufta og marsjerer målretta mot en av barene som ligger tett i tett på strandpromenaden.

Bak seg har hun hundre lyslugga tenåringer med ølflasker i hendene, noen av dem kan ikke være mer enn 15–16 år. Mylderet av mennesker presser seg opp trappa og forsvinner inn i mørket, like fort som de dukka opp.

På en av disse barene ble en dansk 17-åring kvalt i sitt eget spy etter å ha drukket seg sanseløs. At aldersgrensa på alkoholservering i Bulgaria er 18 år, er det ingen som ser ut til å bry seg om. Nå skal det drikkes.

KL 24.00:

Norges Bulgaria-ambassadør Tove Skarstein og TV 2 står midt på strandpromenaden og snakker om volden som har vært på Sunny Beach de siste ukene. Men her er det ingenting å se.

Familiefedre med barnevogn og ungdommer på kebabjakt rusler rolig forbi. Alt er fredelig, til noen oppdager kameraet. To norske tenåringsjenter vil på TV, og forteller den norske ambassadøren at de aldri har hatt en finere ferie.

– Dette så jo ikke så verst ut, sier Skarstein tilbake ved bilen.

Diskofylla

KL 02.00:

Heten klistrer seg mot kroppen inne på diskoteket Lazur. Det hotteste stedet for dem som vil ha mest mulig basstrommer i magen er fullpakka av skandinaviske tenåringer som hopper opp og ned.

- Hjelp! Jeg vil hjem

Et kjærestepar i et hjørne kliner heftig. I bassenget utenfor bader noen norske jenter i bare stringtrusa og BH-en, mens de hever ølglassene og nyter oppmerksomheten fra ekstatiske bulgarske unggutter med mobilkamera. Det er hett. Det er fuktig.

For ei drøy uke siden ble fire danske ungjenter voldtatt på vei hjem fra byen. Men fortsatt er det mange timer til disse jentene skal hjem. Og stemningen stiger stadig høyere opp mot det svarte stjerneteppet over Sunny Beach.

KL 04.00:

Ute på gata blander svenske, danske og norske ungdommer seg i vennskapelig prat og skrål mellom diskotekene. Overraskende nok ser vi ingen ravende fulle tenåringer.

Langs veien står gule taxier tett i tett med dørene åpne. I en av disse bilene ble norske Stian Nilsen (22) fra Verdal troen på livet med pistol og rana. Roy Miljeteig (19) fra Haugesund ble skamslått med balltre da sjåføren forlangte mer penger.

Mennene ved taxiene kommer med stadige tilrop, flere av dem er svært nærgående. Noen får napp, og laster bilen full av blonde ungjenter.

Vi passerer ei tungt sminka dame i trettiåra, som henger seg på et par norske gutter. De rister på hodet og forsøker å komme seg unna.

– Enough sex, sier den ene av dem unnskyldende, tydelig brydd over situasjonen.

KL 05.00 : Vi setter oss ned på en bar for å hvile beina. Fire politimenn, de første vi har sett i kveld, sitter allerede med fulle glass rundt bordet. Da kommer en mann småspringende med ei ambulansebåre.

Ei engelsk ungjente har kollapsa inne på baren, det ser ut som hun har drukket for mye. Politimennene reagerer ikke, ikke engang når fem engelske ungdommer løper skrikende ut på gata etter oss.

– Why are you taking pictures? roper den ene av dem, helt oppi ansiktet på fotografen.

– Press, svarer vi. Gutten blir vill i blikket, og skynder seg vekk mens tårene strømmer. Kanskje ser han for seg overskriftene i morgendagens engelske tabloidaviser.

Forlatt i blodpøl

Nylig døde en svensk 24-åring etter å ha blitt trampa i hjel av dørvakter på utestedet Help. En politimann som var på stedet, sto og lo mens dørvaktene hoppa oppå hodet til svensken. Nå frykter kameraten (26) for livet, fordi politiet har inndratt passet og nekter ham å dra hjem. Han er overbevist om at politiet og mafiaen i området hjelper hverandre.

KL 06.00:

Utenfor nordmennenes stamsted, bar Fenix, er stemningen fremdeles høy i grålysningen. Guttegjengen fra Norge som har samlet seg rundt shot-glassene har ikke tenkt å la natta bli dag helt ennå.

Her ble 18-åringen Thomas Renngård rana og etterlatt bevisstløs i en blodpøl for ei uke siden. Det har ikke lagt noen demper på festen.

KL 07.00:

Nede på stranda har morgenfugler tatt fatt på joggeturen. Andre ligger utslått på ei solseng med neven rundt ei halvfull flaske med øl. En taxisjåfør har sovna i bilen med lysene på.

Sola er på vei opp over Sunny Beach. Det er på tide å gå og legge seg.

FOREVIGET: De bulgarske gutta foreviger klesfattige norske jenter på diskoteket Lazur.
STOR STEMNING: Denne guttegjengen fra Svelvik i Vestfold går i ekstase da DDEs Rai Rai går over høytalerne på utestedet Feenix. Til Dagbladet.no sier de at de koser seg på ferie i Bulgaria.
KOLLAPSET: Den engelske jenta kollapsa plutselig inne på diskoteket, og får ambulansehjelp.
FULL FEST: Det er sprit igjen, festen er ikke over.
FLYTER FRITT: Alkoholen flyter i strie strømmer inne på bar Fenix på Sunny Beach.
VIL HJEM: Susanne Gamst (18) fra Tromsø er livredd for å forlate hotellrommet på Sunny Beach. Nå vil hun bare hjem.
FUKTIG: Jentene ser ingen grunn til å bli på land i sommernatta.