DØMT TIL STEINING: Den iranske tobarnsmoren Sakineh Ashtiani (43) er dømt til døden ved steining for angivelig utroskap. Foto: Iran Human Rights
DØMT TIL STEINING: Den iranske tobarnsmoren Sakineh Ashtiani (43) er dømt til døden ved steining for angivelig utroskap. Foto: Iran Human RightsVis mer

- Hjelp meg å overleve

Tobarnsmora Ashtiani ber om livet fra cella. Hun er dømt til døden for angivelig utroskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den iranske tobarnsmora Sakineh Mohammadi Ashtiani (43) som er dømt til døden ved steining for angivelig utroskap har sendt en beskjed fra fengselscella der hun ber verden om å hjelpe henne, ifølge den britiske avisa The Times.

- Fortell alle at jeg er redd for å dø. Hjelp meg å overleve og omfavn mine barn, skriver hun i beskjeden som ble lest opp av Mina Ahadi i Den internasjonale komiteen mot steining og henrettelser på en pressekonferanse i London i dag.

Ønsker å se barna igjen Ashtiani har de siste fem åra sittet i Tabriz-fengselet der hun allerede har fått 99 piskeslag for det angivelige utroskapet.

- Jeg er Sakineh Mohammedi Ashtiani. Fra Tabriz-fengselet takker jeg alle som tenker på meg, begynner meldinga.

Hun uttrykker også ønske om å se barna sine, Sajad (22) og Farideh (17), igjen. De to har utsatt seg for stor risiko ved å fortelle verden om morens situasjon.

- Forferdelig Hun skriver også om da hun ble pisket foran Sajad i 2005:

- Det var helt forferdelig. Min verdighet og hjerte knuste, skriver hun.

Da hun senere ble dømt til døden ved steining forteller hun at «det var som å falle til bunnen i et dypt hull og miste bevisstheten».

- Mange netter før jeg sovner, tenker jeg for meg selv hvordan noen kan være forberedt på å kaste steiner på meg - å sikte på ansiktet mitt og hendene mine. Hvorfor?

Norge kalte inn ambassadør Iranske myndigheter har etter internasjonalt press utsatt steiningen av 43-åringen på ubestemt tid. Også norske myndigheter fordømte den iranske dommen og kalte inn Irans ambassadør på teppet.

I etterkant gikk ambassadøren, Seyed Hossein Rezvani, krast ut mot det norske utenriksdepartementet og mente Norges fordømmelse var forhastet og uakseptabel. Til Dagbladet avviste han at Ashtiani vil bli steinet.

Ifølge The Times kan Ashtiani risikere å bli hengt i stedet.

Arrestordre på advokaten Maryam Namazie, som leder gruppa Iran Solidarity, sa på pressekonferansen i London i dag at eneste grunn til at Ashtiani fremdeles lever er internasjonal press mot Iran de siste månedene.

Samtidig som beskjeden fra Ashtiani kom, brøt advokaten hennes, Mohammed Mostafaie, stillheten. Han forsvant denne uka sporløst etter at Iran utstedte en arrestordre på ham.

Ifølge menneskerettsadvokaten Shadi Sadr skal Mostafaie ha skrevet brev til påtalemyndigheten i Teheran. I brevet skal han ha skrevet at han vil overgi seg til myndighetene om de slipper løs hans kone og bror. De to ble arrestert etter at Mostafaie forsvant, og blir holdt i Evin-fengselet i Teheran.

- HJELP MEG: Mina Ahadi i Den internasjonale komiteen mot steining og henrettelser leste opp beskjeden fra Sakineh Mohammadi Ashtiani der hun ber for livet. Foto: AP Photo/Max Nash/Scanpix
- HJELP MEG: Mina Ahadi i Den internasjonale komiteen mot steining og henrettelser leste opp beskjeden fra Sakineh Mohammadi Ashtiani der hun ber for livet. Foto: AP Photo/Max Nash/Scanpix Vis mer