Hjelp mot influensa

I slutten av mars vil en ny medisin mot influensa være i salg i Sverige. Dermed er den også tilgjengelig for nordmenn som rammes av det plagsomme viruset. Til høsten finner du vidundermedisinen også i norske apotekhyller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Medisinen, som har fått navnet Relenza, ble registrert av Svenska Läkmedelsföretaget tirsdag.

Norske leger kan skaffe medisinen på såkalt registreringsfritak.

- Flere studier viser medikamentets gode effekt. Sykdomsperioden blir kortere og symptomene lettere. Dette ser lovende ut, sier overlege Håkon Sjursen ved ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Haukeland sykehus i Bergen.

Fort frisk

Relenza virker på alle typer influensa. Flere studier som ble presentert på en internasjonal kongress i Madrid i forrige uke, viser at preparatet - som er utprøvd både på voksne og barn - reduserer symptomer og korter ned tida i sykesenga.
- Sykdomsforløpet blir kortere og symptomer som hodepine, muskelsmerter, feber og sår hals blir lettere å takle. Mye tyder også på at folk kommer seg raskere tilbake på jobben, men symptomfrie blir de ikke, sier overlege Håkon Sjursen

- Det er også gledelig at medisinen ser ut til å være fri for bivirkninger, sier han.

Dobbel dose

Influensaviruset sender tusenvis av nordmenn til sengs hvert år. Pasienter med kroniske hjerte- og lungesykdommer og ulike former for immunsvikt, er spesielt utsatt.

- Mange får alvorlige komplikasjoner og flere dør hvert år av influensa fordi de får lungebetennelse. Vi håper at medikamentet kan redusere antall komplikasjoner og dødsfall. Videre forskning vil avklare dette, sier Håkon Sjursen.

Medisinen hindrer viruset i frigjøring og i å spre seg fra syke til friske celler.
- Pasientene skal inhalere stoffet ved hjelp av en inhalator. Det anbefales dobbel dose to ganger daglig i fem dager, sier doktoren.

- Start tidlig

Medisinen må tas tidlig i sykdomsforløpet.

- Helst bør behandlingen starte innen 24 timer etter at de første symptomene har meldt seg. Etter 48 timer er det ingen vits i å ta Relenza. Da har viruset for alvor startet sin vendetta mot systemet ditt, sier Sjursen, som tror middelet først og fremst vil bli brukt av pasienter med dårlig immunforsvar.

- Relenza erstatter på ingen måte influensavaksinen. Eldre, kronisk syke og personer med dårlig immunforsvar bør vaksineres, slår infeksjonsmedisineren fast.
Relenza produseres av legemiddelfirmaet Glaxo Wellcome. Sansynlig pris per kur blir cirka 300 kroner. Flere andre legemiddelprodusenter har også medisiner mot influensa på beddingen.

- I løpet av relativt kort tid vil flere produkter være på markedet, sier Sjursen.

BLI FRISK: Denne medisinen skaper trøbbel for influensaviruset.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer