Hjelp Obama

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama tok allerede i går første skritt til å få stengt interneringsleiren i Guantanamo Bay. Alle rettslige skritt er suspendert i 120 dager inntil Obama- administrasjonen har gjennomført sin egen gjennomgang av Bush-administrasjonens opplegg for rettslige skritt mot mistenkte terrorrister. I flere måneder har forsvarsminister Robert Gates, på oppdrag fra Obama arbeidet med planleggingen for stenging av Guantanamoleiren etter Obama har overtatt .

Allerede i fjor høst sendte USAs utenriksdepartement en forespørsel til Norge og rundt 100 land om å ta imot noen av fangene fra Guantanamo. Den gangen svarte Norge nei til de fangene vi ble bedt om å ta imot. UD begrunnet avslaget med at Norge forholder seg til anbefalingene fra FNs høykommisær for flyktninger. I svaret fra UD la man imidlertid til at dersom det kom en ny henvendelse etter at Barack Obama var tiltrådt som president ville man vurdere spørsmålet på nytt.

Tortur, manglende respekt for menneskerettigheter, overtredelse av Geneve konvensjonene og forakt for rettsikkerhet er en skam for så vel USA som USAs allierte. Det internasjonale samfunn har i alle disse årene riktignok protestert mot behandlingen av de internerte, men protestene har ikke vært kraftfulle og vedvarende, og har heller ikke hatt noen virkning på Bush-administrasjonen.

I dag er det USAs alliertes plikt til å bidra til å vaske bort noe av den skam og skade Bush- administrasjonen har påført oss alle. Det er allerede kjent at Spania, Portugal, Tyskland, og Australia har sagt ja til å ta imot fanger fra Guantanamo, og behandle hver enkelt etter gjeldende rettsprinsipper. Frankrike, som også er positive vil ha en felles enighet i EU. Som en av USAs allierte må også Norge hjelpe Obama med å bli kvitt skampletten Guantanamo så raskt som mulig.