Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hjelp og lediggang

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Mennesker som av en eller annen grunn mottar sosialhjelp, er ingen ensartet gruppe slik populistene liker å framstille dem. Noen av de mer fordomsfulle holdningene skinte gjennom i utspillet fra Arbeiderparti-utrederen Kåre Hagen slik det var gjengitt i Aftenposten forleden. Det tjener ikke debatten å stigmatisere sosialklienter ved å kalle sosialhjelp for overbetalt lediggang. Det er heller ikke spesielt innsiktsfullt å hevde at mottakere av sosialhjelp kan sørge for at gatene blir måkt for snø om vinteren. Mottakere av sosiale ytelser mister ikke noe av den rett alle mennesker har til å bli betraktet individuelt med egne, enestående forutsetninger, muligheter og behov.
  • Det er derimot nyttig å prøve ut nye forslag som kan stimulere og motivere mennesker som mottar sosialhjelp, til å gjøre nye forsøk på å klare seg i et normalt arbeidsliv. I utprøvingen av slike forslag må organisasjoner og institusjoner være villige til å legge bort noen dogmer og ta tilvante forestillinger opp til prøving. Blant annet virker det fornuftig om arbeidsmarkedsetaten kommer inn i et nærmere samarbeid med sosialkontorene om å finne mulige arbeidsplasser der sosialklientene kan få nye sjanser. Arbeidsmarkedsetaten har nå fått adgang til å etablere et eget selskap som skal leie ut vikarer. Dette øker etatens muligheter til, i samarbeid med dette selskapet, å gjøre noe for mennesker som har støtt på vanskeligheter med å finne sin plass i arbeidslivet.
  • Vi må ikke skru klokka tilbake til en tid da det var knyttet skam og vanære til det å «gå på sosialen». Men vi bør heller ikke fortsette inn i et samfunn der sosialhjelp blir forvekslet med en automatisk utbetaling til friske mennesker som synes det er greit å ta imot uten å yte. Arbeidsminister Jørgen Kosmo har reagert konstruktivt på substansen i utspillet fra Kåre Hagen. Han signaliserer vilje til fleksibelt å vurdere og prøve ut gode forslag som kan hjelpe mennesker tilbake i jobb.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media