Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hjelp oss å stoppe mat-jukset

Forbrukerrådet vil i samarbeid med Dagbladet kartlegge omfanget av matjuks i landets butikker. Statens Næringsmiddeltilsyn vil sørge for at det blir slått hardt ned på dem som lar gammel mat ligge i hyllene, eller blir tatt for å trikse med datostemplingen. Du lures til å kjøpe gammel mat. Situasjonen er mange steder skandaløs. Nå vil Forbrukerrådet at navnet på butikker som driver matjuks skal offentliggjøres. I samarbeid med Dagbladet vil de kartlegge omfanget av problemet. Tips oss når du finner gammel mat i din butikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og JANE THRONDSEN

Underdirektør Erik Selgård i Forbrukerrådet sier til Dagbladet at butikkene setter folks helse i fare ved å lure kundene sine til å kjøpe gammel, lett bedervelig mat. Flere butikkeiere forfalsker også merkelappene på varene for å gi inntrykk av at produktene er ferske.

- Stopp mat-jukset

Forbrukerrådet håper nå at det vil bli satt stopper for matjukset.

- Det vesentlige er å verne om forbrukerne. Hvis butikker bevisst bryter næringsmiddelloven bør det offentliggjøres, og ved særdeles grove overtramp bør Næringsmiddeltilsynet umiddelbart politianmelde butikken, sier Erik Selgård i Forbrukerrådet.

Tipsene som kommer inn til Dagbladet vil bli oversendt din interesseorganisasjon, som er Forbrukerrådet. Der vil de samordnes før tipsene videresendes til Statens næringsmiddeltilsyn (SNT). De vil sørge for nødvendig kontroll ute i forretningene.

- De som blir tatt skal ikke skånes. Forbrukeren må få vite hvem de skal ha tillit til i markedet. De lokale næringsmiddeltilsyn bør om nødvendig foreta kontroll samt offentliggjøre navnene på butikker og bedrifter som trikser med og forfalsker holdbarhetsdatoen på matvarer, sier direktør Atle Ørbeck Sørheim i Statens næringsmiddeltilsyn (SNT).

Du blir lurt

Dagbladet omtalte i går en omfattende rapport fra Gudbrandsdalen, som avslører sjokkerende tilstander i omsetningen av dagligvarer:

Over halvparten av butikkene prøver å lure kundene sine til å kjøpe gammel mat.

Flere butikkeiere forfalsket merkelappene på varene for å gi inntrykk av at produktene er ferske.

De skandaløse tilstandene i området er ikke enestående - men et landsomfattende problem.

Kontroll av alle

Forbrukerrådet oppfordrer nå Statens næringsmiddeltilsyn til å sette i gang en landsomfattende inspeksjon for å få en samlet oversikt. Statens næringsmiddelkontroll er positive til forslaget.

- Det er mulig at vi vil oppfordre alle de 82 lokale næringsmiddeltilsynene til å gjennomføre et slikt prosjekt, sier direktør Atle Ørbeck Sørheim.

Men han understreker at dette er et kommunalt ansvar. Landets næringsmiddeltilsyn er selvstendige kommunale enheter.

Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) fungerer som samordner og veileder.

- Det er næringsmiddeltilsynene kommunalt som har det formelle ansvaret, og det er hver enkelt leder som bestemmer hvilke butikker som skal kontrolleres. Vi oppfordrer kundene til å ta kontakt hvis de oppdager uregelmessigheter i butikkene, sier Sigbjørn Gregusson, leder for interesseorganisasjonen til Norges 82 næringsmiddeltilsyn.

Felles database

SNT ønsker seg bedre tilgang til kunnskapen som de lokale tilsynene sitter på. En ny felles database for næringsmiddeltilsynet er derfor under utvikling.

Flere av landets kommunale Næringsmiddeltilsyn håper nå at et nytt regelverk som trer i kraft ved årsskiftet vil bidra til økt matkvalitet i butikkene. Fra nyttår pålegges blant annet butikkene hyppige internkontroller av kjølediskene.