Hjelp på vei til flomofrene i India

1,2 millioner mennesker er blitt hjemløse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leger og medisinsk utstyr sendes nå i all hast til de oversvømte områdene i India, der nesten 1,2 millioner mennesker er blitt hjemløse. Samtidig trues nabolandet Bangladesh av en flomkatastrofe.

Minst 90 mennesker var inntil mandag funnet omkommet i den fattige østindiske delstaten Bihar, der mange landsbyfolk har holdt til på hustak i dagevis. Andre må overleve på blader og røtter fra planter de finner, og hjelpearbeiderne er til dels dårlig utstyrt.

Hjelpebehovet er enormt. I en leir i Saharsa-distriktet, omtrent 1.200 kilometer nordøst for Indias hovedstad New Delhi, forsøkte en sykepleier mandag å behandle syke, uten andre medisiner enn en enkelt pakke reseptfrie smertestillende midler.

Fare for epidemier 

FN-arbeidere advarer om fare for epidemier.

- Varmen, mangelen på trygt drikkevann og dårlige hygieniske forhold øker faren for vann- eller vektorbårne sykdommer (der smitten overføres fra dyr eller insekter til mennesker), ble det sagt mandag.

- I noen av gigantleirene som nå er under bygging, vil det være tilfredsstillende sanitære forhold. Men disse leirene er ennå ikke klare, påpekte nødhjelpsspesialisten Mani Kumar i FNs barnefond UNICEF.Siden monsuntiden begynte i Sør-Asia i juni, har mer enn 1.000 mennesker mistet livet i oversvømmelser. Verst var styrtregnet og flomvannets herjinger i delstaten Uttar Pradesh nord i India i juli.

Bangladesh

HJELP PÅ VEI: En liten jente bærer en baby i armene i en flyktningleir i Purniya-distriktet i delstaten Bihar. Nesten 1,2 millioner indere er blitt hjemløse etter at elva Kosi gikk over sine bredder for to uker siden Foto: REUTERS/Rupak De Chowdhuri/SCANPIX
HJELP PÅ VEI: En liten jente bærer en baby i armene i en flyktningleir i Purniya-distriktet i delstaten Bihar. Nesten 1,2 millioner indere er blitt hjemløse etter at elva Kosi gikk over sine bredder for to uker siden Foto: REUTERS/Rupak De Chowdhuri/SCANPIX Vis mer

I mange landsbyer langs grensen mellom India og Bangladesh vasser folk til knes i vann, mens de priser seg lykkelige over at forholdene ikke er verre. Inne i Bangladesh har minst 50.000 måttet flykte fra vannmassene som har oversvømt over 100 landsbyer.

Mange skoler er stengt for undervisning og i stedet omgjort til oppsamlingsleirer for flomofre. Vannstanden i landets tre største elver øker faretruende, advarte senteret for flomvarsling i Bangladesh mandag.

Situasjonen i Bangladesh kan komme til å forverre seg vesentlig i løpet av dagene framover, het det i denne advarselen. For vannstanden i de store elvene stiger med opp til 15 centimeter per dag.

(©NTB)

Hjelp på vei til flomofrene i India