FLOM: Nærmere 40 mennesker har nå mistet livet i uværet på Madeira. Foto: Scanpix
FLOM: Nærmere 40 mennesker har nå mistet livet i uværet på Madeira. Foto: ScanpixVis mer

Hjelp på vei til uværsherjede Madeira

Redningsmannskaper er på vei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Redningsmannskaper er på vei til Madeira, der nærmere 40 mennesker har mistet livet i et voldsomt uvær. Folk som befinner seg på den portugisiske øya får streng beskjed om å holde seg innendørs.

Inntil søndag morgen var det funnet 38 omkomne etter at styrtregn dagen før rev med seg tonnevis av stein og søle nedover de bratte åssidene på øya, der det befinner seg flere hundre norske turister. Ingen norske skal være skadd.


- Vi har ikke fått meldinger om at nordmenn trenger hjelp. Ingen har kontaktet oss i Utenriksdepartementet i Oslo eller Norges honorære konsul i Madeiras hovedstad Funchal, sa pressevakt Bjørn Svennungsen i UD til NTB søndag.Har det bra

- Ingen av våre gjester er rammet, og alle har det bra, opplyste administrerende direktør Gunder Moe i reisearrangøren Solia til NTB. Solia har hatt i underkant av 200 gjester på Madeira, og disse skulle søndag reise hjem som planlagt.


- Vi kan ikke utelukke noen mindre forsinkelser i hjemreisen, men været på Madeira har bedret seg og vi regner med at de kommer seg av gårde, sa Moe. Solias gjester har bodd i det såkalte Lidoområdet, som ikke er berørt av uværet i særlig grad.


Når det gjelder eventuelle turister som ønsker å avbestille reiser til Madeira, blir dette et spørsmål mellom dem og deres forsikringsselskaper, tilføyde Moe.Usikkert dødstall

Myndighetene på Madeira fryktet søndag at dødstallet etter uværet kunne komme til å stige.


- Vi har registrert 38 døde, men vi kan ikke være sikre på at det vil stanse der, sa sosialminister i den regionale regjeringen Francisco Ramos ifølge nyhetsbyrået AFP.


Vanntilførselen og strømforsyningen til deler av øya var brutt, og telefonforbindelsene fungerte heller ikke. Et skip fra Portugals marine var på vei med medisinsk utstyr til Madeira, som ligger rundt 900 kilometer sørvest for det portugisiske fastlandet.


Søndag gjorde sterk vind med hastigheter opp mot 28 sekundmeter redningsarbeidet vanskelig.


- Jeg er veldig redd, jeg vet ikke noe om hva som skjer men jeg kan se at sjøen går brun med kjempestore bølger, sa Margarida Freitas Vieira i øyas hovedstad Funchal.Hus ødelagt

Flere hus og bruer i Funchalområdet og i regionen Ribeira Brava sør på Madeira er ødelagt. Uværet skal være det voldsomste som har rammet Madeira siden oktober 1993, da åtte mennesker mistet livet i en storm.


Myndighetene har gitt ordre om evakuering av de lavereliggende delene av Funchal, som huser rundt 100.000 av Madeiras om lag 250.000 innbyggere.


Innbyggerne i uværsherjede områder var søndag beordret til å holde seg hjemme, fordi de fortsatt risikerte å bli tatt av strie strømmer av vann og søle. Leger og sykepleiere er bedt om å melde seg til ekstratjeneste, for å dempe presset på overbelastede sykehus.


(NTB)