Hjelp vi fryser!

Uten lange underbukser ble møtet med norsk vinterkulde i tøffeste laget for de ferske rekruttene ved Jørstadmoen på Lillehammer. Etter et døgn i felten returnerte hele kompaniet til kaserna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mange frøs mer enn nødvendig. Vi sto for mye stille, sier en av rekruttene til avisa GD. Et døgn i knappetelt i bitende 22 kuldegrader ble i kaldeste laget.

Det som opprinnelig skulle være en tredøgns tilvenningsøvelse, ble avsluttet etter én natt. Da hadde soldatene fått erfare at det ikke alltid er like lett å fyre med primus. Troppens ti liters drikkevannskanne var for lengst frosset til is.
Oberstløytnant Per Engen er overrasket over hvor dårlig rekruttene klarte seg.

- En del hadde nok aldri vært i fjellet før, eller brukt langt undertøy. Selv om vi har hatt leksjoner i hva man skal ha på seg når det er kaldt, var det langt fra alle som var forskriftsmessig kledd da vi kom til fjells, sier Per Engen.
Om de var dårlig kledd på forhånd, ble det i hvert fall ikke bedre da rekruttene nektet å ta av seg uniformen for å få på seg skikkelige underklær. Befalet forsøkte å ta med seg enkelte av soldatene ned i en medbrakt beltevogn for å kle dem etter værforholdene. Da selv ikke det hjalp, fant befalet det nødvendig å rette kursen tilbake mot kaserna.

Oberstløytnanten tror at noe av årsaken ligger i at dagens rekrutter rett og slett er i for dårlig form.
- De fysiske testene har bare blitt dårligere og dårligere med åra. For noen er det en belastning i seg sjøl å gå rundt i feltuniform og marsjstøvler, sier Engen.

EN GOD, GAMMELDAGS FLOKE:</B> 22 kuldegrader var nok litt i meste laget for rekruttene på Jørstadmoen.