Hjelp, vi snør ned!

TROMSØ (Dagbladet): Nye lavtrykk fra vest legger ei klam, hvit hånd over oss arme nordboere. Hva galt har vi gjort?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Førr å være ærlig - æ nærme mæ nerveklinikken med stormskritt, hørte vi en nedsnødd senjaværing si sist helg.

Han talte på vegne av flere, der han sto i garasjeporten og trøstet seg med en rullings. Rundt ham lå snøhauger store som fjell. Han hadde verk i armene og så ikke særlig lyst på livet.

Innesnødde

På Senja - og i flere andre bygder i Nord-Norge - kan folk spasere over til naboens hustak. Det snakkes om å legge bølgeblikktak over veiene. Slik at de kan kjøre i tunneler.

Livet er tungt for mange - også for en aviskorrespondent på yttersida. Siden jul har han ikke gjort annet enn å skrive om snøskred og stengte veier:

- Forferdelig. Dæven kor sterk han e i dag. Æ høre taksteinen klapre på taket. Sånn har det vært heile vinteren. Æ kjenne æ vil kveles når æ ligg å kjøre attme brøytekantan, forteller Vidar Bjørkli.

Han arbeider for Troms Folkeblad og har kontor i Senjahopen.

På Nord-Senja er 600 mennesker totalt innesperret. Veien er stengt. Folk har ikke fått post og matforsyninger siden torsdag. Nå venter fjordfolket på Dagsrevyen.

For hva om slikt hadde inntruffet i ei bygd i nærheten av Marienlyst?

Freser penger

Vinterens store vinnere er naturligvis snøfreserselgerne. Som tjener gode penger på folk som kaster snøskufla i fortvilelse. Maritim Center i Tromsø har solgt rundt 250 fresere hittil i vinter.

- Men nå vet vi ikke om vi klarer å oppdrive flere. Det begynner å bli tomt på lager hos importørene, forteller Asle Olaussen.

Store fresere kaster våtsnøen himmelhøyt. Noen ganger rett over på naboens tomt. Det kan bli nabokrangler av slikt.

- Det hender vi må rykke ut ved akutte konflikter som har med snørydding å gjøre. Det har vært noen anmeldelser i år, men ikke mange, forteller Einar Pedersen, kriminalsjef i Tromsø.

Vi ligger godt foran skjema til den tredje store snøvinteren på fem år. I 1997 «landet» Tromsø på utrolige 2,4 meter.

Kunne det hjelpe om biskopen i Nord-Hålogaland la inn et godt ord for oss nordlendinger?

- Tja, i Kirken er det anledning til å be om godt og tjenlig vær. Det gjøres jo også på søndagsgudstjenestene her nordpå. Men det er ikke lett å være Vårherre heller. Det er ingen enkel jobb å skulle tilfredsstille alle våre ønsker, sier biskop Ola Steinholt. Og lover ingenting.

EKSTREMVINTER: En hælvetes vinter, sier nordlendingene. Drivhuseffekten, sier forskerne.