- Hjelp, vi spyr!

KRISTIANSAND (Dagbladet): Bare ett kvarter etter at Øyvind Ruud (22) satte seg på det nye, raske Signatur-toget på Sørlandsbanen, tok kvalmen overhånd. Mange passasjerer har for lengst omdøpt toget til «Spypilen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reaksjonene er så sterke at NSB-ledelsen kryper til korset og gir opp planene om å krympe kjøretida ytterligere mellom Oslo og Kristiansand.

- Det kom helt overraskende. Jeg pleier ikke å bli reisesyk. Men dette toget er som danskebåten i høy sjø, mener Øyvind Ruud, Stavanger-gutt og folkehøyskoleelev. Han gikk på toget i Bø i Telemark. Men kort tid etterpå måtte han nærmest storme ut av kaffebaren.

To milliarder

Direktør Leif Øverland i NSB Langdistanse sier til Dagbladet at passasjerenes komfort er viktigere enn å ta ut de siste ti minuttene på kjøretida.

Stortinget har bevilget nærmere to milliarder kroner til opprustning av Sørlandsbanen, for at krengetogene skal kunne forkorte reisetida og bli en konkurrent til fly og privatbil. Arbeidene med å rette ut svinger og legge nye krysningsspor skal være avsluttet neste sommer. NSB har skrytt av at kjøretida fra samme tidspunkt skulle reduseres helt ned til tre timer og 45 minutter mellom Oslo og Kristiansand.

Nå skyter NSB-ledelsen en hvit pil etter disse målsettingene.

Dagbladet testet NSB Signatur mellom Kristiansand og Oslo. Togsjef Gjermund Bøhn sto klar til å hjelpe reisesyke Signatur-passasjerer. Hjelpemidlene er sjøsyketabletter, magnetiske armbånd eller kjerringrådet som anbefaler vann med sitron mot kvalmen. Men det var likevel ikke vanskelig å finne kvalme og lidende passasjerer blant de 112 reisende.

Småbarnsmamma Gerd Anita Sandnes (34) reiste sammen med sin halvannet år gamle sønn Magnus. Også hun følte ubehaget. På en tidligere Signatur-reise ble hun ordentlig dårlig.

- Det er ikke verdt prisen å spare noen minutters reisetid hvis man ikke har det komfortabelt underveis, mente hun.

- Jeg insisterte på å kjøpe reisesyketabletter på apoteket før avreisen fra Stavanger, fortalte Bjørg Simonsen fra Nordkisa.

Triks

Togpersonalet hjelper lidende passasjerer på beste måte. Ett av triksene er å sitte i kjøreretningen i setet nærmest midtgangen. Noen unngår ubehag ved å se ut av vinduene.

Det frarådes å gå omkring eller å lese dersom du ikke er særlig sjøsterk. Strekningen mellom Kristiansand og Neslandsvatn er verst. Her kommer svingene tett som hagl.

«SPYPILEN»: Signaturtoget er NSBs nye flaggskip, men prestisjeprosjektet har fått noen riper i lakken av at passasjerene blir kvalme av å ta toget.
SJØSYK: Øyvind Ruud (22) ble syk av krengningene. Til høyre medpassasjer Anne Lise Ravn-Larsen (73).