Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hjelpearbeider om våpenhvilen i Øst-Ghouta: - Russerne ler av verden

Den humanitære våpenhvilen i Øst-Ghouta er i gang.

SIVILE OFRE: Syriske barn og voksne mottar behandling etter et mistenkt kjemisk angrep ved en sykehusklinikk i al-Shifuniyah i Øst-Ghouta i utkanten av Damaskus 25. februar. Foto: Scanpix
SIVILE OFRE: Syriske barn og voksne mottar behandling etter et mistenkt kjemisk angrep ved en sykehusklinikk i al-Shifuniyah i Øst-Ghouta i utkanten av Damaskus 25. februar. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Nå er det rolig i alle deler av Øst-Ghouta, sier Rami Abdulrahman, leder for den britiskbaserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), til DPA, ifølge NTB.

Våpenhvilen startet klokken 9 tirsdag morgen lokal tid og avsluttes klokken 14 (klokken 13 norsk tid). Det er Russland som har kunngjort tidspunktene.

I løpet av dette tidsrommet, som skal følges hver dag i 30 dager, er det etablert en humanitær korridor for å frakte sårede sivile ut av Øst-Ghouta, og for å levere forsyninger inn til sivilbefolkningen.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters opplyser The Syrian Observatory for Human Rights at det har vært våpenhvile siden midnatt, men fire raketter ble skutt mot Douma i morgentimene.

Enorme lidelser

Over 500 sivile har den siste uka blitt drept i en rekke angrep den opprørskontrollerte regionen Øst-Ghouta i Syria.

Av de drepte er 127 barn. Etter sju dager med intense flyangrep er også 2400 mennesker blitt skadet.

Lidelsen blant befolkningen er enorme. President Bashar al-Assad vil gjenoppta kontrollen i enklaven, som ligger i nærheten av den regimekontrollerte hovedstaden Damaskus.

- Bryr seg ikke om FNs sikkerhetsråd

«Vi spurte en hjelpearbeider i #Ghouta om hva han tenkte om Putins daglige fem-timers våpenhvile. «Russerne ler av verden», svarte han. «De bryr seg ikke om at mennesker dør og de bryr seg ikke om FNs sikkerhetsråds resolusjoner».» skrev Raf Sanchez, The Telegraphs midtøsten-korrespondent på Twitter mandag.

Bare timer etter at våpenhvilen ble vedtatt av FNs sikkerhetsråd lørdag kveld med støtte fra Assad-allierte Russland, innledet syriske regjeringsstyrker en offensiv både på bakken og fra lufta, ifølge vitnebeskrivelser til Al-Jazeera.

Ifølge kanalen begynte president Assads styrker å kjempe mot opprørsgruppene på en rekke fronter.

Russland, som kriger på det syriske regimets side, har så langt nektet for at luftangrepene mot enklaven har krevd sivile liv. Russerne hevder alle angrep er rettet mot folk med bånd til såkalte terrorister.

Kraftig kritikk mot Russland

FNs sikkerhetsråd ønsket full våpenhvile gjennom en hel måned, men ønsket falt til jorden i Moskva. Putin bestemte i stedet en daglig fem timers «humanitær pause» daglig.

Russlands utvanning av den foreslåtte våpenhvilen møter kraftig kritikk, ifølge NTB. Den politiske lederen for den sterkeste opprørsgruppen i Øst-Ghouta, islamistiske Jaish al-Islam, kaller Russlands handlinger «beklagelige».

- Vi ønsker en fullstendig og varig våpenhvile i tråd med FN-resolusjonen, sier Mohammed Alloush til nyhetsbyrået AP.

Russland driver et kynisk spill, mener Storbritannias FN-ambassadør Jonathan Allen. Mandagens kunngjøring viser ifølge Allen at russerne er i stand til å iverksette Sikkerhetsrådets vedtak om en landsomfattende våpenhvile for Syria – dersom de ønsker det.

Heller ikke Sveriges utenriksminister Margot Wallström er imponert over det russiske påfunnet, som hun kaller upassende.

- Man burde i stedet se til å få i stand denne våpenhvilen og gi tilgang til ambulanser og hjelpemannskaper. Det skylder vi alle dem som lider i krigen akkurat nå, sier Wallström, ifølge nyhetsbyrået TT.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!