Hjelpearbeidere bakbundet i Ramallah

Hjelpearbeidere fra Røde Halvmåne på vei til skadde palestinere ble tirsdag stanset og holdt i timevis bakbundet foran en israelsk stridsvogn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røde Kors-representant Ola Skuterud kaller Israels fremferd for kynisk og grusom.

Blant de arresterte var presidenten for palestinsk Røde Halvmåne, søsterorganisasjonen til Norges Røde Kors, samt åtte andre helsearbeidere i Røde Halvmåne.

- De var på vei med seks sykebiler inn i et sikkerhetsområde av Ramallah hvor 400 mennesker, både sivile og andre, har søkt tilflukt. Området ble i løpet av natten kraftig bombardert, blant annet med helikoptre, sier Ola Skuterud til NTB på telefon fra Ramallah.

Løslatt

Som representant for Det internasjonale Røde Kors-forbundet greide han sammen med kolleger å få løslatt de ni hjelpearbeiderne etter flere timers intense forhandlinger.

- I seks timer måtte de knele på asfalten foran en israelsk stridsvogn med bakbundne hender og med bind for øynene, sier Skuterud, som ennå ikke har fått en forklaring på hvorfor de ni ble pågrepet.

- Vi får aldri noen forklaring. Etter hvert oppdaget de vel at dette ble for skamfullt, sier Skuterud. Han er nedslått over hvordan humanitære organisasjoner nå blir behandlet i de palestinske områdene.

- Inhumant

Skuterud innrømmer at det nå er vanskelig å etterleve Røde Kors' tradisjonelle nøytralitetsprinsipp.

- Ja, det er det. Og jeg er redd for at jeg har overtrådt den grensen. Men jeg synes det er så graverende det israelerne gjør. Det er inhumant. Man kan ikke si at et helt folk er terrorister, men det er slik palestinerne blir behandlet nå. Det er grusomt og vondt å se, sier Skuterud.

Mørk dag

En av Røde Halvmånes leger, Husan Sharkawi, sier at tirsdagen var en av de verste dagene i Røde Kors' historie - og den verste på 30 år i Midtøsten.

- Det er ingen respekt for den humanitære loven som gjelder i krig. De israelske soldatene ser ikke ut til å kjenne disse lovene, sier han til BBC.

Også FN arbeidet tirsdag intenst for at hjelpeorganisasjoner skulle slippe fram til sivilbefolkning.

- Befolkningen må få tilgang til hjelp, spesielt i Ramallah, sier FNs spesialutsending Terje Rød-Larsen til BBC.

Mangler vann og brød

Ifølge Ola Skuterud er både vannrør og strømkabler ødelagt i Ramallah. Folk tør ikke gå ut, og de mangler både mat og vann etter fem dager med israelsk beleiring.

- Det er uhyre utrygt å gå ut, og de har verken mat eller drikke. Palestinere har heller ikke mulighet til å lagre mat, slik som vi, sier Røde Kors-representanten.

De som våger seg ut, kommer ofte til butikker tomme for brød og andre viktige matvarer.

- I dag ga naboen meg et brød. Men hva med i morgen, spør Siham al-Badri (55). Hun har fem barn å mette, og hadde ikke mat på lager da israelerne rykket inn Langfredag.

Nyhetsbyrået Reuters beskriver desperate innbyggere som spør om å få brød av journalister. Flere har ikke vann, og familier med spedbarn har sluppet opp for morsmelkerstatning. Situasjonen er også vanskelig i byer som Beit Jala og Betlehem.

(NTB-Ann Fredriksen)