Hjelpearbeidere kan få hjelp i Norge

Jan Egeland i Norges Røde Kors dro i går til Midtøsten. Med på flyet er en spesiallege som i løpet av dagen skal vurdere om tre brannskadde palestinske hjelpearbeidere kan få hjelp ved et norsk sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går søkte norske ambulansesjåfører Utenriksdepartementet (UD) om midler til å behandle de palestinske kollegene ved et norsk sykehus.

SV-leder Kristin Halvorsen besøkte sykehuset til de tre i Jerusalem og har bedt utenriksminister Jan Petersen om å se positivt på søknaden fra Ambulanseklubben i Oslo.

Norges Røde Kors har vært i løpende kontakt med brannskadeavdelingen på Haukeland sykehus i Bergen. En spesialist fra sykehuset blir med generalsekretær Jan Egeland til Jerusalem for å gi en medisinsk vurdering av de hardt skadde palestinske ambulansearbeiderne.

Ingen garanti

- Vi har bedt UD om enten å få behandle dem lokalt, eller eventuelt bringe dem til Norge eller et annet land. Et alternativt behandlingssted kan være Sverige, sier Egeland.

Men UD vil ikke garantere de kraftig forbrente hjelpearbeiderne et norsk opphold.

- Vi jobber med søknaden nå. Det er ingen enkel sak, og det er langt fra opplagt at den beste løsningen er å transportere de tre hjelpearbeiderne til Norge. Vi vet foreløpig ikke om det er medisinsk forsvarlig å flytte dem. I første omgang venter vi på vurderingene fra Røde Kors og spesialisten fra Haukeland sykehus, sier pressetalsmann i UD Karsten Klepsvik.

- Må fordømmes

Røde Kors-leder Jan Egeland er forferdet etter å ha sett gårsdagens oppslag i Dagbladet om de palestinske hjelpearbeiderne som ligger sterkt forbrent på Makassed-sykehuset i Jerusalem etter at israelerne beskjøt ambulansen de satt i.

- Vi må fordømme de angrepene som har funnet sted på det sterkeste. Uttalelsene fra den israelske hæren er helt forferdelige. De påstår at ubevæpnede ambulansesjåfører og leger nærmest har hjulpet terrorister, sier Egeland.

Ifølge tall fra det palestinske helseministeriet er 16 hjelpearbeidere drept og 600 skadd etter at det palestinske opprøret startet for 18 måneder siden.

- Folkeretten rystes i sine grunnvoller av det som har skjedd på begge sider i konflikten i Midtøsten, sier Egeland.