Hjelpearbeidere krevde sex fra barn

Flyktningebarn i det vestlige Afrika har måttet ha sex med hjelpearbeidere for å få utdelt matrasjoner. En ny rapport avslører at blant annet FN-personell skal ha forgrepet seg på mindreårige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre personer har allerede fått sparken etter at innholdet i den hittil hemmelige rapporten ble kjent. Undersøkelsen som BBC har fått tak i er utført av FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) og Redd Barna. Rundt 1500 barn i Liberia, Sierra Leone og Guinea er intervjuet om forholdene i flyktningeleire i området. Resultatet er nedslående lesning for mange hjelpeorganisasjoner.

Omfattende misbruk

Det er ikke klart hvor mange barn som er misbrukt av lokale representanter for hjelpeorganisasjoner, deriblant UNHCR. Historiene barna forteller er nedslående like.

For å få mat må mindreårige jenter ha sex med hjelpearbeiderne. Jenter som har nektet har blitt plassert bakerst i matkøen, skriver BBC.

Over 70 hjelpearbeidere i 40 organisasjoner er utpekt som overgripere, alle jentene var under 18 år, enkelte mye yngre. Selv erfarne bistandsfolk er sjokkerte over avsløringene.

Fattigdom

De fleste overgriperne skal være fra det vestlige Afrika. Fraværet av internasjonale observatører og fattigdom nevnes som hovedårsakene til skandalen. Fattige foreldre føler seg tvunget til å tillate overgrepene for å overleve.

- Vi skal sette oss ned og se hva vi skal gjøre, og hvordan vi skal gjøre det for å gjøre ting svært anderledes, for å sikre at barna ikke behøver å selge sex for å få mat, sier Redd Barnas sjef i Liberia Jan Gibril til BBC.

OVERGREP: Foreldre tør ikke si nei av frykt for å sulte i hjel.